Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Wiosenny obiad i zdrowie na talerzu

Młoda kapusta to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw. Na gęsto ze śmietanką i koperkiem jest poezją na talerzu. W połączeniu z młodymi ziemniakami tworzy duet wprost idealny. To jedno z tych dań, które mogę zajadać całą wiosnę.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wiosną warto wykorzystywać produkty, które są dostępne i sezonowe. Jednym z nich jest właśnie kapusta oraz koper. Jeśli chcesz wprowadzić do swojego życia więcej warzyw jest to idealny moment. Młodą kapustę możesz zrobić w wersji wegetariańskiej lub mięsnej z boczkiem. Dziś przepis na tę pierwszą. Samo przygotowanie zabierze troszkę czasu i zrobi nieco bałaganu w kuchni, ale gwarantujemy, że warto.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Składniki:

  • Śmietanka 30 %( 250 ml)
  • Woda (niecała szklanka)
  • Młoda kapusta (2 główki)
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • Koperek

Przygotowanie:

  1. Na samym początku umyj dokładnie kapustę i poszatkuj w paski. Wrzuć do garnka, zalej niecałą szklanką wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem 15-20 min. (mieszaj co jakiś czas, aby kapusta nie przywarła do dna  garnka).
  2. W międzyczasie posiekaj koperek.
  3. Gdy kapusta będzie gotowa dodaj pieprz, sól, koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na sam koniec zapraw śmietanką.

Domowa kapusta smakuje najlepiej z młodymi ziemniakami i schabowym. To jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Jest delikatna, chrupiąca a jej maślany smak rozpływa się w ustach. Samo gotowanie nie wymaga większych umiejętności, wystarczy odrobina cierpliwości oraz czasu. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: