Racuchy z jabłkami na kefirze - lekkie puszyste i delikatne ciasto z owocowym wnętrzem

Bezkonkurencyjnym smakiem dzieciństwa są racuchy z jabłkami na kefirze. Lekkie, puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem sezonowych owoców to świetny pomysł na szybki obiad, deser lub przekąskę. Wystarczy zaledwie kilka składników, by odtworzyć tradycyjny przepis naszych babć.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe racuchy z jabłkami na kefirze to bardzo proste i pyszne danie, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. To lekarstwo na zły humor, słodka przekąska i ekspresowy przepis na obiad. Kluczowe okażą się jednak składniki i odpowiednie proporcje. 

Racuchy z jabłkami na kefirze

Przygotowane na śniadanie, obiad, lunch lub deser smakują niemal zawsze idealnie. Racuchy z jabłkami na kefirze to klasyka wśród smaków dzieciństwa, której sekretem jest prostota. Jednak to odpowiednie przygotowanie ciasta czyni to danie tak pysznym i lubianym. Aby wyszło puszyste, lekkie i delikatne nie można zapomnieć o odpowiednich składnikach i zachowaniu proporcji. Owocowy dodatek w postaci kawałków jabłka stworzy idealny duet. Placuszki posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym smakują obłędnie i pięknie się prezentują. 

Racuchy przygotujemy z kilku prostych składników. Wystarczy połączyć kefir, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, sól i cukier. Całość po wymieszaniu łyżką da puszyste ciasto. Dodatek kawałków jabłek jest kluczowy. Tak przygotowaną masę smażymy i gotowe!

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

 Przepis na racuchy z jabłkami na kefirze

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 400 ml kefiru, 
  • 2 jajka,
  • 2 jabłka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • pół łyżeczki soli, 
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder lub syrop klonowy do podania. 

Sposób przygotowania:

  1. Sypkie produkty przesiewamy przez sito do dużej miski, dodajemy jajka, maślankę, dodajemy cukier oraz sól. Całość dokładnie miksujemy lub starannie mieszamy łyżką, tak by nie pozostało grudek mąki. 
  2. Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. 
  3. Całość dokładnie mieszamy przy użyciu łyżki. 
  4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu niewielkie porcje z obu stron do uzyskania złotego koloru. 
  5. Gotowe racuchy układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
  6. Placuszki przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem klonowym. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.