Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe racuchy z jabłkami na kefirze to bardzo proste i pyszne danie, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. To lekarstwo na zły humor, słodka przekąska i ekspresowy przepis na obiad. Kluczowe okażą się jednak składniki i odpowiednie proporcje.
Przygotowane na śniadanie, obiad, lunch lub deser smakują niemal zawsze idealnie. Racuchy z jabłkami na kefirze to klasyka wśród smaków dzieciństwa, której sekretem jest prostota. Jednak to odpowiednie przygotowanie ciasta czyni to danie tak pysznym i lubianym. Aby wyszło puszyste, lekkie i delikatne nie można zapomnieć o odpowiednich składnikach i zachowaniu proporcji. Owocowy dodatek w postaci kawałków jabłka stworzy idealny duet. Placuszki posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym smakują obłędnie i pięknie się prezentują.
Racuchy przygotujemy z kilku prostych składników. Wystarczy połączyć kefir, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, sól i cukier. Całość po wymieszaniu łyżką da puszyste ciasto. Dodatek kawałków jabłek jest kluczowy. Tak przygotowaną masę smażymy i gotowe!
Składniki:
Sposób przygotowania: