Placki to najlepszy pomysł na śniadanie, ale placuszki twarogowe to po prostu bajka. Są delikatne, lekkie i kiedy zanurzymy w ich zęby, będziemy mieć wrażenie, że gryziemy obłoczki. Przepis jest bardzo prosty, ale żeby uzyskać tę puszystość, ciasto na placki trzeba porządnie ubić - a dokładnie ubić białka. Oto cały sekret. Do tego ulubione owoce i mamy gotową rozkosz na talerzu.
Placki twargowe - idealne śniadanie i nie tylko
Składniki:
- 250 g twarogu (najlepiej użyć półtłustego)
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 3 większe jajka
- pełna łyżka cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia
Placki twarogowe - sposób wykonania:
- Na początku oddziel żółtka od białek i przełóż je do dwóch misek.
- Do miski, gdzie są żółtka, dodaj twaróg i rozgnieć go za pomocą widelca. Następnie dodaj oba cukry i ponownie zagnieć.
- Do masy serowej dodaj mąkę i ponownie wymieszać. Może okazać się, że masa będzie zbyt rzadka - wtedy dodaj jeszcze odrobinę mąki, by uzyskać nieco bardziej zwartą konsystencję.
- Białka ubij na sztywną pianę i za pomocą łyżki dodawaj ją partiami do masy twarogowej i bardzo delikatnie całość mieszaj, by nie uszkodzić struktury białek.
- Patelnię delikatnie natłuść olejem (zrób to za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego zamoczonego w tłuszczu). Na porządnie rozgrzaną powierzchnię nakładaj porcje ciasta na placuszki i na małym ogniu smaż je, aż z obu stron będą złote.
Tak przygotowane placuszki twarogowe najlepiej smakują z owocami i bitą śmietaną lub miodem. Jeśli chcesz zacząć dzień od czegoś pysznego i dodającego energii, koniecznie wypróbuj ten przepis na placki - zachwyt gwarantowany.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.