Placuszki twarogowe - przepis idealny na śniadanie i do lunch boxa. Będą megapuszyste i to bez proszku

Placki twarogowe to idealny pomysł na smaczne śniadanie i tym samym na pozytywny początek dnia. Przepis na placki twarogowe jest banalny i zawiera kilka podstawowych składników, które każdy zazwyczaj ma w kuchni. Placuszki wychodzą puszyste jak chmurka i to bez dodatku proszku do pieczenia ani sody. Chcesz poznać ich sekret? Oto przepis, z którego korzystały nasze babcie.
Zobacz wideo

Placki to najlepszy pomysł na śniadanie, ale placuszki twarogowe to po prostu bajka. Są delikatne, lekkie i kiedy zanurzymy  w ich zęby, będziemy mieć wrażenie, że gryziemy obłoczki. Przepis jest bardzo prosty, ale żeby uzyskać tę puszystość, ciasto na placki trzeba porządnie ubić - a dokładnie ubić białka. Oto cały sekret. Do tego ulubione owoce i mamy gotową rozkosz na talerzu.

Placki twargowe - idealne śniadanie i nie tylko

Składniki:

  • 250 g twarogu (najlepiej użyć półtłustego)
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 3 większe jajka
  • pełna łyżka cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Placki twarogowe - sposób wykonania:

  1. Na początku oddziel żółtka od białek i przełóż je do dwóch misek. 
  2. Do miski, gdzie są żółtka, dodaj twaróg i rozgnieć go za pomocą widelca. Następnie dodaj oba cukry i ponownie zagnieć.
  3. Do masy serowej dodaj mąkę i ponownie wymieszać. Może okazać się, że masa będzie zbyt rzadka - wtedy dodaj jeszcze odrobinę mąki, by uzyskać nieco bardziej zwartą konsystencję.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i za pomocą łyżki dodawaj ją partiami do masy twarogowej  i bardzo delikatnie całość mieszaj, by nie uszkodzić struktury białek. 
  5. Patelnię delikatnie natłuść olejem (zrób to za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego zamoczonego w tłuszczu). Na porządnie rozgrzaną powierzchnię nakładaj porcje ciasta na placuszki i na małym ogniu smaż je, aż z obu stron będą złote.

Tak przygotowane placuszki twarogowe najlepiej smakują z owocami i bitą śmietaną lub miodem. Jeśli chcesz zacząć dzień od czegoś pysznego i dodającego energii, koniecznie wypróbuj ten przepis na placki - zachwyt gwarantowany.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: