Gruszki w zalewie, czyli owocowy smakołyk według Ewy Wachowicz. Idealny dla wszystkich łasuchów

Gruszki w zalewie to przepis na słodki owocowy smakołyk dla każdego łasucha. W ten prosty sposób można cieszyć się smakiem owoców również jesienią i zimą. Zobaczcie, jak zrobić przetwory z przepisu Ewy Wachowicz.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Przetwory owocowe są bardzo zróżnicowane - można zrobić soki, dżemy, konfitury czy powidła. Ale można też zrobić coś innego. Ciekawym pomysłem są gruszki w zalewie Ewy Wachowicz. Przepis pojawił się w 406. odcinku programu Ewa Gotuje. Receptura znajduje się też na oficjalnej stronie internetowej autorki.

Gruszki w zalewie to tylko kilka produktów. Najważniejsze są przyprawy

Do przygotowania tego owocowego przetworu przygotuj sobie (poza czystymi słoikami) następujące składniki:

  • gruszki (duże) - 4 sztuki,
  • wodę - pół litra,
  • cukier - ćwierć kilograma,
  • przyprawy: 2 laski wanilii, 4 goździki oraz kawałek kory cynamonu.

Powyższe składniki wystarczą na około dwa słoiki, ale bez przeszkód możesz zwiększyć (lub zmniejszyć) ich liczbę. Pamiętaj jedynie, aby zachować właściwe proporcje, szczególnie cukrowej zalewy. W przypadku przypraw możesz pozwolić sobie na pewną dowolność.

Gruszki w zalewie są proste do zrobienia. Nie są też czasochłonne

Jak zrobić gruszki w słodkiej zalewie? Bardzo łatwo - zacznij od przygotowania słoików. Umyj je i wyparz, po czym przejdź do kolejnych czynności:

  1. Gruszki umyj, obierz i usuń gniazda nasienne;
  2. Pokrój owoce na ćwiartki i obgotuj w wodzie z cukrem (czyli w syropie);
  3. Wyjmij gruszki z syropu i umieść w przygotowanych słoikach;
  4. Uzupełnij owoce przyprawami - goździkami, wanilią, i cynamonem;
  5. Pozostały syrop znowu zagotuj, po czym wlej do słoików i zakręć je;
  6. Teraz została ci tylko pasteryzacja - do wyboru: sucha w piekarniku, bądź też morka w kąpieli wodnej.

Smacznego!

Więcej o: