Śniadaniowe racuszki bez drożdży. Będą puszyste i delikatne dzięki gazowanemu napojowi

Racuszki bez drożdży w niczym nie ustępują tym tradycyjnym, a nawet mają więcej pozytywnych cech. Są błyskawiczne do zrobienia, nie musisz żmudnie zagniatać ciasta drożdżowego - wystarczy chwilkę pomieszać, usmazyć i gotowe. Puszystość i delikatność zagwarantuje biały napój.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pyszne racuszki śniadaniowe to idealny pomysł, by przyjemnie zacząć dzień i przy okazji dostarczyć sobie sporego energetycznego kopa. Przepis jest banalny i szybki, a ważnym składnikiem jest kefir. To właśnie kefir sprawia, że placuszki są puszyste i delikatne. Kiedy je robię na śniadanie, zawsze przypomina mi się moja babcia, która wstawała przed wszystkimi, by zrobić je, żebyśmy miło zaczęli dzień. 

Zobacz wideo

Szybkie racuszki śniadaniowe - przepis

Składniki:

  • 500 g kefiru naturalnego
  • 2 duże jajka lub 3 małe
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • banan lub duże jabłko
  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. 
  2. Do kolejnej miski wbij jajka i dodaj kefir. Wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj mikserem na wolnych obrotach. 
  3. Jeśli używasz banana, zmiksuj go razem z jajkami i kefirem. Jeśli natomiast używasz jabłka, zetrzyj owoc na tarce i wówczas dodaj do wyrobionego ciasta. 
  4. Połącz zawartości obu misek za pomocą łyżki lub trzepaczki. Następnie zajmij się smażeniem. Na patelni porządnie rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. 
  5. Za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na racuszki i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż lekko urosną i apetycznie się zezłocą. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Takie racuszki najlepiej smakują po prostu lekko oprószone cukrem pudrem. Możesz także podawać je z ulubioną konfiturą lub bitą śmietaną z owocami. Świetne są także z kremem czekoladowym, zwłaszcza gdy do ciasta dodasz banany.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.