Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pyszne racuszki śniadaniowe to idealny pomysł, by przyjemnie zacząć dzień i przy okazji dostarczyć sobie sporego energetycznego kopa. Przepis jest banalny i szybki, a ważnym składnikiem jest kefir. To właśnie kefir sprawia, że placuszki są puszyste i delikatne. Kiedy je robię na śniadanie, zawsze przypomina mi się moja babcia, która wstawała przed wszystkimi, by zrobić je, żebyśmy miło zaczęli dzień.
Szybkie racuszki śniadaniowe - przepis
Składniki:
- 500 g kefiru naturalnego
- 2 duże jajka lub 3 małe
- 350 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- banan lub duże jabłko
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
- Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia.
- Do kolejnej miski wbij jajka i dodaj kefir. Wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj mikserem na wolnych obrotach.
- Jeśli używasz banana, zmiksuj go razem z jajkami i kefirem. Jeśli natomiast używasz jabłka, zetrzyj owoc na tarce i wówczas dodaj do wyrobionego ciasta.
- Połącz zawartości obu misek za pomocą łyżki lub trzepaczki. Następnie zajmij się smażeniem. Na patelni porządnie rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego.
- Za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na racuszki i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż lekko urosną i apetycznie się zezłocą. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Takie racuszki najlepiej smakują po prostu lekko oprószone cukrem pudrem. Możesz także podawać je z ulubioną konfiturą lub bitą śmietaną z owocami. Świetne są także z kremem czekoladowym, zwłaszcza gdy do ciasta dodasz banany.