Ciastka amoniaczki, którymi w PRL-u pachniał cały blok. Zawsze poprawiały humor
Link został skopiowany
Ciasteczka, którymi w PRL-u pachniał cały blok. Zawsze poprawiały humor
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Ciastka amoniaczki były doskonale znane wszystkim mamom i babciom. W latach 80. cieszyły się dużą popularnością. Z talerzy znikały szybciej niż ciasteczka maślane i pierniczki. Dziś robi się je już dość rzadko, a szkoda, bo są pyszne i łatwe do przygotowania.
PictureProVision / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Amoniaczki to ciasteczka, dzięki którym można przenieść się w czasie. Były uwielbiane przez starsze pokolenie, ale dziś niestety o nich zapomnieliśmy. Ich zapach, który rozchodzi się po kuchni, od razu poprawia nastrój, a smak zaskakuje delikatnością. Jeśli znudziły ci się już ciasteczka maślane, owsiane lub pieguski, koniecznie wypróbuj ten przepis. Potrzebne ci będą m.in. kwaśna śmietana i amoniak spożywczy.
REKLAMA
Zobacz wideo Lubisz klasyki z PRL-u? Zobacz nasz przepis na ciasteczka orzeszki
Kultowe ciasteczka z lat 80. Jak zrobić amoniaczki?
Składniki:
250 g mąki pszennej,
3/4 kostki zimnego masła,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
płaska łyżeczka amoniaku,
3 żółtka,
pełna łyżka cukru waniliowego,
ok. 150 g cukru.
Sposób wykonania:
Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Śmietanę przelej do innej miski, dodaj żółtka oraz amoniak. Całość wymieszaj.
Do miski z mąką dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz oba cukry. Następnie posiekaj masło, by wmieszać je w mąkę. Potem dołóż śmietanę z amoniakiem i żółtkami. Zacznij energicznie zagniatać.
Kiedy ciasto będzie już jednolite, rozwałkuj je na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. Następnie wybranymi foremkami wycinaj ciasteczka w ulubionym kształcie. Wycięte ciasteczka możesz delikatnie oprószyć cukrem.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na blaszce połóż ciasteczka i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
Amoniaczki piecz przez ok. kwadrans, aż ładnie urosną i będą lekko złote. Kiedy tylko ostygną, możesz zajadać.
Takie ciasteczka mogą zabrać cię w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa i sprawią, że dużo rzadziej będziesz kupować ciasteczka w sklepie lub cukierni. Jeśli lubisz stare przepisy lub po prostu lubisz czasami coś samodzielnie upiec, amoniaczki będą idealne.