• Link został skopiowany

Budyń tak dobry, "jak za Gierka". Porzuć chemiczne proszki i zrób go jak Bóg przykazał

Ten smak uwielbiają całe pokolenia i już dziesiątki lat temu, gęsty kremowy budyń poprawiał nam humory i stanowił bazy najróżniejszych łakoci. Jednak świat poszedł do przodu i klasyczny, gotowany budyń zastąpiły proszki z długim składem. Pora wrócić do tradycyjnego przepisu i zrobić budyń tak, jak kilkadziesiąt lat temu. "Za Gierka mamusia gotowała mi go za piątki w szkole" - wspomina moja mama.
Jak przygotować domowy budyń?
Rosamar /Shutterstock

Trudno wyobrazić sobie większość polskich łakoci bez budyniu. Gęsty, kremowy budyń jest podstawą kremu do wielu ciast takich jak Pani Walewska, budyniowiec, karpatka lub najróżniejsze tartaletki, w tym delikatne tartaletki cytrynowe. Budyń można zajadać łyżką prosto z miseczki lub dekorować nim słodkie placuszki, ale najpierw trzeba ten budyń zrobić. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić budyń taki, jak dawno temu robiły nasze babcie i prababcie. Będzie trochę mieszania, ale smaku nie da się porównać do gotowców z saszetki.

Zobacz wideo Tarta z całymi jabłkami

Taki budyń robiła babcia za Gierka. Te z proszku nawet nie mają startu

Składniki:

  • 0,5 l mleka,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ok. 1/3 szklanki cukru (możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od twoich upodobań),
  • 4 żółtka,
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego

Prawdziwy budyń jak za dawnych lat - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o temperaturę składników. Nie powinny być wyjęte prosto z lodówki - muszą nabrać temperatury pokojowej. Następnie przygotuj rondelek lub mały garnuszek i wsyp do niego przesianą mąkę, oba cukry i dodaj żółtka. Całość dokładnie wymieszaj, by powstała gładka, ale dość gęsta masa.
  2. Włącz minimalną moc palnika i stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne, bo budyń szybko gęstnieje i może zacząć się przypalać.
  3. Kiedy masa już zgęstnieje, zacznij energicznie mieszać trzepaczką, w przeciwnym wypadku mogą powstać grudki.
  4. Doprowadź budyń do zagotowania i kiedy zacznie delikatnie bulgotać, przelej go do miseczek i zajadaj ze smakiem lub ostudź i przerób na krem do ciasta. 

Wskazówka: Do budyniu możesz dodać łyżkę gorzkiego kakao, wtedy uzyskasz pyszny budyń czekoladowy. Możesz także dodać zmiksowane truskawki, jagody lub inne ulubione owoce. Sprawdzi się także biała czekolada starta na tarce lub łyżka masy krówkowej. Gdy już wiesz, jak zrobić klasyczny, prawdziwy budyń, możesz do woli kombinować z dodatkami.

Więcej o: