• Link został skopiowany

Kiedy jadłam je pierwszy raz, myślałam, że odlecę. Z bananów już nigdy nie zrobię placków

Banany, chociaż naturalnie nie występują w polskich sadach, zdecydowanie zaliczane są do ulubionych owoców Polaków i pewnie możemy znaleźć je w co drugim domu. Są pożywne, smaczne, zawierają dużo potasu i mają wysoki wskaźnik sytości, więc warto włączyć je do diety. Można jednak przerobić je także na wyśmienity deser i tu mowa nie o placuszkach lub cieście. Oto uliczny klasyk ze wschodniej Azji i Afryki.
Smażone banany z lodami
Dementieva Iryna /Shutterstock

Co zrobić na deser? Ten dylemat towarzyszy nam dość często nie tylko podczas spotkań w większym gronie, lecz także kiedy chcemy rodzinie zaserwować coś słodkiego po obiedzie. Oczywiście możemy wyciągnąć z szafki czekoladę lub ciasteczka, ale można też wprowadzić na nasze salony nieco egzotyki i zrobić smażone banany. Ten deser jest łatwy, szybki i tak pyszny, że od teraz będziesz banany kupować na kilogramy i smażyć je niemal codziennie. Co jest ważne oprócz owoców? Tylko cukier, masło i trochę cynamonu. Reszta to patelnia i czas.

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Banany jeszcze nie były tak pyszne. Na deser zrób przysmak z Azji

Składniki:

  • 4 banany, najlepiej mocno dojrzałe,
  • na jednego banana, jedna czubata łyżka brązowego cukru,
  • 2 czubate łyżki masła,
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu.

Smażone banany - spsób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło, powinno zacząć się delikatnie pienić. Kiedy masło będzie już gorące, dodaj cukier i podsmażaj na wolnym ogniu, co chwilę mieszając, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, żeby nie spalić cukru - wóczas stanie się gorzki.
  2. Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie połóż na patelni z karmelem, lekko oprósz cynamonem i smaż na wolnym ogniu kilka minut.
  3. Kiedy banany skarmelizują się z jednej strony, ostrożnie odwróć je na drugą (uważaj, bo mogą się rozpadać). Smaż jeszcze trochę na dość mocnym ogniu, co jakiś czas poruszając patelnią, by karmel dokładnie obkleił banany.

Smażone banany to naprawdę nowy wymiar smaku. Jak je podawać? Opcji masz kilka. Możesz podać je z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Możesz dodać do nich pokruszoną czekoladę mleczną lub deserową albo gałkę lodów waniliowych. Bez względu na to, jak podasz smażone banany, możesz mieć pewność, że bliscy będą zachwyceni tym niecodziennym deserem.

Więcej o: