Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Jego gotowanie to tylko pozornie prosta czynność. Wystarczy nastawić wodę w garnku, dodać sól i... olej? Niestety dodawanie tego ostatniego składnika nie jest konieczne i może nie wpłynąć pozytywnie na przygotowywane danie zmieniając jego smak. Sklejaniu się makaronu można zapobiec pamiętając o kilku istotnych zasadach.
Niektórzy twierdzą, że dodawanie oleju do gotującego się makaronu zapobiegnie jego sklejaniu. Jak się okazuje, olej nie będzie miał pod tym względem żadnego znaczenia i nie pomoże powstrzymać jego zlepiania się. Aby zapobiec sklejaniu się makaronu, wystarczy gotować go w dużym garnku z dużą ilością wody.
Kolejnym ważnym czynnikiem mającym wpływ na właściwe ugotowanie makaronu jest dodanie soli w odpowiednim momencie - powinno się ją wsypać do garnka, zanim wrzuci się do niego makaron. Poza tym warto pamiętać o odcedzeniu makaronu bezpośrednio po jego ugotowaniu i zahartowaniu go zimną wodą. Dzięki temu nie będzie się sklejał.
Dlaczego warto gotować makaron al dente? Taka metoda nie tylko zapobiegnie jego sklejaniu, ale też pozwoli zachować więcej właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim makaron będzie mniej kaloryczny.
Gotowanie makaronu al dente sprawia, że dania przygotowane na jego bazie będą się o wiele lepiej trawiły. Poza tym poddany krótszej obróbce termicznej będzie bardziej sprężysty i będzie miał lepszą strukturę. Co więcej, gotowanie makaronu al dente trwa krócej, tym samym można zaoszczędzić więcej czasu.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl