Spaghetti z pomidorami to danie, które przygotowuje się bardzo szybko i przy użyciu niewielu składników. Jego aromat można wzbogacić dodając do makaronu papryczkę chili. Oprócz niej niezbędne będą bazylia, czosnek i oliwa. Makaron zrobiony według poniższego przepisu charakteryzuje intensywny, pikantny smak i niezwykle łatwe wykonanie.
Zobacz wideo "NIEUSTANNIE: historia Michaela J. Foksa" [ZWIASTUN]
Przepis na spaghetti. Te przyprawy sprawią, że będzie miało wyjątkowy smak
Do przygotowania spaghetti będą potrzebne krojone pomidory oraz passata pomidorowa. W sezonie warto użyć świeżych, dojrzałych warzyw.
Składniki:
- 500 g spaghetti,
- opakowanie krojonych pomidorów,
- 200 g passaty pomidorowej,
- oliwa,
- papryczka chili,
- trzy ząbki czosnku,
- świeża bazylia,
- sól i pieprz do smaku,
- kawałek parmezanu.
Spaghetti zrobisz w kilku bardzo prostych krokach
Przepis na tradycyjną włoską pastę opiera się na prostocie. Ekstremalnie proste w wykonaniu, smaczne i aromatyczne spaghetti sprawdzi się na obiad i kolację. Jak je przyrządzić?
Przygotowanie:
- Wyjmij ząbki czosnku z łupin i posiekaj. Papryczkę chili pokrój w plasterki.
- Dokładnie umyj i posiekaj bazylię.
- Wstaw wodę na makaron.
- Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią pokrojony czosnek z papryczką. Dodaj do nich pomidory i passatę. Duś sos na małym ogniu.
- Gotującą się wodę posól i włóż do niej spaghetti.
- Kiedy makaron podgotuje się, przełóż go do patelni razem z jedną chochlą wody z gotowania.
- Dokończ gotowanie spaghetti w sosie pomidorowym.
- Podawaj makaron posypany startym parmezanem i posiekaną bazylią.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl