Sernik z mlekiem w proszku. Puszysty, lekki, rozpływa się w ustach. Będzie hitem na świątecznym stole

Szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto? Sernik z mlekiem w proszku to idealny wybór. Wyjdzie lekki, kremowy i będzie rozpływał się w ustach. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych.

Sernik to ciasto, które często pojawia się na świątecznym stole. Podajemy bardzo prosty przepis, z którym będzie można przygotować kremowy, słodki przysmak.

Gotowy sernik można podawać posypany cukrem pudrem albo polewą czekoladową. Aby dodać owocowego aromatu, warto dodać do ciasta kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Zobacz wideo Przepis na chrupiący, domowy chleb

Sernik z mlekiem w proszku. Delikatny deser na święta

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • kilogram twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego,
  • pięć dużych jajek,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • dwa opakowania budyniu śmietankowego,
  • półtorej szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki oleju słonecznikowego,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa.

Rozłóż herbatniki i wylej na nie przygotowaną masę

Przygotowanie:

  1. Formę, w której będzie pieczone ciasto wyłóż herbatnikami. Powinny do siebie przylegać.
  2. Przygotuj masę serową. Przesiej mleko w proszku. Białka oddziel od żółtek.
  3. Umieść w misce zmielony twaróg, budyń, cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Miksuj wszystkie składniki, aż powstanie gładka, jednolita masa. Stopniowo dodawaj olej i mleko w proszku. 
  4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszaj ją razem z kandyzowaną skórką pomarańczową do wcześniej przygotowanej masy serowej.
  5. Wyłóż masę na rozłożone herbatniki. 
  6. Piecz sernik przez około godzinę w 180 st. C na grzaniu góra-dół.

Gotowy sernik powinien studzić się w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Najlepiej smakuje z polewą czekoladową lub lukrem z dodatkiem kandyzowanych owoców i płatków migdałowych.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: