Wilgotna babka w keksówce? Postaw na dodatek tych składników i zaskocz rodzinę w święta

Wytrawna babka w keksówce to oryginalne danie, które zaskakuje smakiem. Do jej przygotowania potrzeba między innymi suszonych pomidorów, szpinaku oraz sera feta. Składnik, który sprawi, że zachowa odpowiednią konsystencję to masło orzechowe.

Babka wielkanocna to jeden z wypieków, które koniecznie muszą znaleźć się na wielkanocnym stole. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a wyrazisty smak zdobędzie dzięki... suszonym pomidorom i serowi feta. Oto jak przyrządzić ten wyjątkowy przysmak. Zrobisz go w kilku bardzo prostych krokach.

Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia

Wilgotna babka w keksówce. Oryginalny przepis na wytrawne ciasto

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pięć jajek,
  • szklanka mleka 3,2 proc.,
  • kilka łyżek masła orzechowego,
  • pół łyżki soli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 250 g sera typu feta,
  • około 50 g suszonych pomidorów,
  • 50 g liści szpinaku.

Wytrawne danie zasmakuje każdemu. Zrobisz ją w kilku krokach

Przygotowanie:

  1. Wypłucz dokładnie szpinak i pokrój liście na mniejsze kawałki. Pokrój boczek w drobną kostkę. Następnie pokrój ser fetę i suszone pomidory. 
  2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do głębokiego naczynia.
  3. Oddziel żółtka od białek. Zmiksuj żółtka z masłem orzechowym. Dodawaj stopniowo mleko, dalej miksując całość. Następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując ciasto dalej na małych obrotach.
  4. Oddzielone białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wmieszaj powstałą pianę do ciasta drewnianą łyżką i połącz całość w jednolitą masę.
  5. Dodaj do przygotowanego ciasta pokrojony boczek, ser, suszone pomidory i szpinak. Wymieszaj dokładnie całość.
  6. Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ciasto przez około godzinę.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.