Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Sekretem potrawy jest uchwycenie dobrych proporcji

Buraczki z chrzanem na Wielkanoc, czyli popularna ćwikła, to jeden z tradycyjnych dodatków. Nadaje się idealnie do świątecznych mięs. Na szczęście jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.

Buraczki z chrzanem wielkanocne - dlaczego co roku na nie stawiamy?

Dlaczego buraczki z chrzanem wielkanocne tak bardzo kojarzą nam się ze świętami? W niektórych regionach Polski to one, zamiast samego chrzanu, wkładane są do koszyczków niesionych do kościołów na poświęcenie pokarmów. Sam chrzan jest tu bardzo istotny: według kultury ludowej symbolizuje siłę i krzepę. Do koszyczka wkłada się go więc po to, żeby zapewnić domownikom doskonałe zdrowie. 

Buraczki z chrzanem wielkanocne to jednak również dodatek, który świetnie pasuje do dań kuchni polskiej. W szczególności chodzi tutaj o mięsa. Można je spożywać z ćwikłą zarówno wtedy, gdy są podawane na ciepło, jak i wówczas, gdy stanowią element zimnego bufetu. Warto dodać, że wprawdzie buraczki z chrzanem stanowią bardzo proste danie, ale mogą również być udoskonalane przez dodawanie do nich rozmaitych przypraw. Można więc spotkać ten dodatek w wersji z winem, kminkiem lub różnymi ziołami.

Buraczki z chrzanem na Wielkanoc

Jakie powinny być buraczki z chrzanem na Wielkanoc? Ten ceniony na świątecznym stole dodatek do wielu dań ma bardzo specyficzny smak. Same buraczki mają słodkawy i nieco mdły smak. Po dodaniu do nich ostrego chrzanu całość łączy się w idealne zestawienie smakowe. Sekretem jest w tym przypadku uchwycenie dobrych proporcji. Trzeba jednak pamiętać, że nie sposób jest uciec od osobistych preferencji: niektóre osoby lubią ćwikłę bardziej ostrą, inne łagodniejszą.

Trzeba też przyznać, że choć głównymi składnikami pozostają buraczki i chrzan, to ćwikła posiada całkiem sporo wersji, niekiedy dość radykalnie różniących się od pierwowzoru. Na smak mogą więc wpływać dodatki pod postaciami octu, soku z cytryny czy nawet miodu.

Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak

Przepis na buraczki z chrzanem na Wielkanoc

Jaki jest przepis na buraczki z chrzanem na Wielkanoc? Niezbędne składniki to:

  • buraki - 600 g;
  • chrzan (najlepiej świeży) - 2 łyżki;
  • sok z cytryny - 2 łyżki;
  • olej - 1 łyżka;
  • sól i cukier do smaku.

Od czego zacząć? Pierwszą i najdłużej trwającą czynnością w przygotowaniu ćwikły będzie gotowanie samych buraków. Trzeba doprowadzić je do stanu, w którym będą miękkie. Alternatywnym sposobem bywa ich pieczenie. 

Dobrym sposobem ich przygotowania po ostudzeniu jest starcie połowy na drobnych oczkach, połowy zaś na grubszych. Dzięki temu ćwikła będzie miała przyjemną fakturę. Do utartych buraków należy dodawać kolejne składniki, cały czas mieszając. Przy doprawianiu warto kierować się osobistymi preferencjami. Przed podaniem najlepiej jest odstawić wielkanocne buraczki z chrzanem do lodówki na kilka godzin.

Jak długo można przechowywać buraczki czerwone z chrzanem na Wielkanoc? 

Jak długo można przechowywać buraczki z chrzanem na Wielkanoc tak, by jeszcze nacieszyć się ich smakiem? Na szczęście potrawa ta jest stosunkowo trwała. Z powodzeniem można więc sięgać po ćwikłę przechowywaną w lodówce nawet po dwóch tygodniach. Nadaje się ona również do pasteryzacji w słoiczkach, która znacząco przedłuży czas jej przydatności do spożycia. 

Zobacz też: Jajka faszerowane łososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na świąteczne przyjęcie wielkanocne

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.