Najprostsze ciasto ucierane. Zakręć kilka razy ręką, zarzuć rabarbarem i upiecz. Zniknie z blachy jeszcze ciepłe

W prostocie tkwi siła i to sprawdza się nawet w przypadku domowych wypieków. Przepis na najprostsze i najpyszniejsze ciasto? Proszę bardzo - ciasto ucierane z rabarbarem. Jest słodkie, wilgotne i banalne w wykonaniu. Jak je zrobić? Potrzebujesz tłuczka i miski - kilka razy rusz ręką w prawo albo w lewo i gotowe.

Więcej przepisów na łatwe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto ucierane, jak sama nazwa wskazuje - należy ucierać, niekoniecznie miksować. Oczywiście możesz posłużyć się mikserem, ale moim zdaniem cała frajda z przygotowywania tego ciasta gdzieś uleci, a samo ciasto nie wyjdzie aż tak delikatne. Jak zatem zrobić najlepsze letnie ciasto? Oto przepis, który nie ma prawa się nie udać. 

Ciasto ucierane z rabarbarem - zakręć kilka razy ręką i gotowe

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 pełne szklanki maki pszennej (typ 500 będzie idealny)
  • 4 średnie jajka
  • ok. 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • kilka łodyg rabarbaru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Łodygi rabarbaru oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż do miski, dodaj łyżkę cukru waniliowego i cynamon. Całość dokładnie natrzyj i odstaw. W tym czasie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. 
  2. Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier i cukier waniliowy i utrzyj całość na białą, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. 
  3. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie łyżka po łyżce dodawaj ubita pianę z białek, delikatnie mieszając, by nie uszkodzić jej struktury.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Przełóż na nią ciasto i dodaj rabarbar. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka.
  5. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. 

Wskazówka: Zamiast rabarbaru możesz użyć także truskawek, poziomek, jagód, czy porzeczek. Zamiast owoców możesz dodać także pokruszoną czekoladę - takie ciasto będzie równie pyszne. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA