Więcej przepisów na łatwe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto ucierane, jak sama nazwa wskazuje - należy ucierać, niekoniecznie miksować. Oczywiście możesz posłużyć się mikserem, ale moim zdaniem cała frajda z przygotowywania tego ciasta gdzieś uleci, a samo ciasto nie wyjdzie aż tak delikatne. Jak zatem zrobić najlepsze letnie ciasto? Oto przepis, który nie ma prawa się nie udać.
Ciasto ucierane z rabarbarem - zakręć kilka razy ręką i gotowe
Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła
- 2 pełne szklanki maki pszennej (typ 500 będzie idealny)
- 4 średnie jajka
- ok. 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- kilka łodyg rabarbaru
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Łodygi rabarbaru oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż do miski, dodaj łyżkę cukru waniliowego i cynamon. Całość dokładnie natrzyj i odstaw. W tym czasie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier i cukier waniliowy i utrzyj całość na białą, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
- Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie łyżka po łyżce dodawaj ubita pianę z białek, delikatnie mieszając, by nie uszkodzić jej struktury.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Przełóż na nią ciasto i dodaj rabarbar. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Wskazówka: Zamiast rabarbaru możesz użyć także truskawek, poziomek, jagód, czy porzeczek. Zamiast owoców możesz dodać także pokruszoną czekoladę - takie ciasto będzie równie pyszne.