To królowa wszystkich sałatek. Na każdej imprezie znika jako pierwsza. Ten przepis musi znać każdy

Niektóre dania są tak kultowe, że zna je każdy. Właśnie tak jest w przypadku ten sałatki. Nie ma osoby, która o niej nie słyszała, bo na imprezowych stołach jest punktem obowiązkowym. Jak wykonać ten smaczny klasyk? Wystarczy trochę warzyw, mięsa i gotowe.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Niezależenie od sezonu, sałatka gyros bije rekordy popularności. Można jej skosztować na każdym większym wydarzeniu, bo mało kto decyduje się na jej odpuszczenie. Jest ona bogata w wiele składników, jednak kurczak obsypany przyprawą gyros jest jej podstawą. W połączeniu z innymi produktami tworzy smaczną całość. Można ją przygotować w wersji warstwowej, niektórzy jednak mieszają ją już w misce, by wszystko mogło się z sobą przegryźć. Nieważne, w jakiej formie ją podasz, bo i tak zniknie szybciej niż niejedna potrawa.

Przepis na sałatkę gyros

Składniki

  • 300 g filetów z kurczaka,
  • średnia czerwona cebula,
  • 6 dużych ogórków konserwowych,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • 6 łyżek ketchupu,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Piersi kurczaka oczyść z nieczystości, błonek i chrząstek, następnie pokrój go w kostkę. Umieść go w misce, dodaj do niego olej, sól, pieprz i przyprawę gyros, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 45 minut.
  2. Po tym czasie ustaw patelnię na średnim ogniu i wrzuć na nią mięso. Obsmaż je z każdej stron na złoty kolor.
  3. W tym czasie zajmij się warzywami. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, obie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Ogórki również pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj, a kukurydzę odcedź z zalewy.
  4. Na dnie większej salaterki ułóż kurczaka, polej go ketchupem i obsyp cebulą. Następnie ułóż ogórki konserwowe, kukurydzę, papryki i stwórz warstwę z majonezu i jogurtu naturalnego. Wierzch dokładnie posyp kapustą pekińską.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.