Wielkimi krokami rusza sezon na przetwory! W wielu domach królują ogórki, papryki i pomidory, jednak wiele osób coraz częściej decyduje się na nieco większe pole manewru. Coraz częściej w spiżarkach można spotkać także cukinię - najczęściej w postaci sałatki, kiszonki lub... ketchupu! Zapewniamy, że każda receptura jest wyśmienita, jednak sos, o którym mowa, przewyższa smakiem wszystkie inne.
Sos pomidorowy zna niemal każdy - dodajemy go do makaronu, pizzy i zapiekanek. Klasykę warto jednak podmienić, szczególnie gdy w domu mamy zapas sezonowych warzyw! Mowa tu o cukinii, która nie tylko jest równie zdrowa co smaczna i przydatna w wielu daniach i recepturach. Zielone warzywo warto wykorzystać także do domowej roboty ketchupu. Cukinia posłuży nam za świetną bazę. W składzie znajdziemy też sporo dodatków, o których trzeba szczególnie pamiętać.
Ketchup z cukinii to nie tylko zielony rarytas. Na liście składników nie może zabraknąć cebuli, papryki, bazylii, czosnku, koncentratu pomidorowego i kilku innych przypraw. Przygotowanie domowego ketchupu z cukinii nie wymaga wiele czasu i szczególnych umiejętności. Wystarczy zapas warzyw, kilka dodatków no i oczywiście chęci! Warto dodać, że tak przygotowany sos warto zawekować i później mieć spory zapas w spiżarni czy piwniczce.
Składniki:
Sposób przygotowania: