Ketchup z cukinii to fenomenalny sos i must have w spiżarni. Ta wersja bije klasykę na głowę

Schyłek lata jest urodzajny w wiele smacznych kąsków. W sierpniu królują pomidory, które chętnie przetwarzamy na wiele sposobów, w tym na popularne sosy. Warto poznać jednak ciekawą alternatywę - mowa tu o ketchupie z cukinii, która właśnie teraz smakuje najlepiej. Wystarczy połączyć ją z odpowiednimi dodatkami i gotowe! Przewyższa klasyczną recepturę, nie wspominając o sklepowych produktach.

Wielkimi krokami rusza sezon na przetwory! W wielu domach królują ogórki, papryki i pomidory, jednak wiele osób coraz częściej decyduje się na nieco większe pole manewru. Coraz częściej w spiżarkach można spotkać także cukinię - najczęściej w postaci sałatki, kiszonki lub... ketchupu! Zapewniamy, że każda receptura jest wyśmienita, jednak sos, o którym mowa, przewyższa smakiem wszystkie inne. 

Takiego sosu jeszcze nie było - ketchup z cukinii to hit tego lata

Sos pomidorowy zna niemal każdy - dodajemy go do makaronu, pizzy i zapiekanek. Klasykę warto jednak podmienić, szczególnie gdy w domu mamy zapas sezonowych warzyw! Mowa tu o cukinii, która nie tylko jest równie zdrowa co smaczna i przydatna w wielu daniach i recepturach. Zielone warzywo warto wykorzystać także do domowej roboty ketchupu. Cukinia posłuży nam za świetną bazę. W składzie znajdziemy też sporo dodatków, o których trzeba szczególnie pamiętać. 

Ketchup z cukinii to nie tylko zielony rarytas. Na liście składników nie może zabraknąć cebuli, papryki, bazylii, czosnku, koncentratu pomidorowego i kilku innych przypraw. Przygotowanie domowego ketchupu z cukinii nie wymaga wiele czasu i szczególnych umiejętności. Wystarczy zapas warzyw, kilka dodatków no i oczywiście chęci! Warto dodać, że tak przygotowany sos warto zawekować i później mieć spory zapas w spiżarni czy piwniczce. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Ketchup z cukinii to sos stworzony do zadań specjalnych 

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 500 g cebuli,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • płaska łyżeczka papryki ostrej lub płatków chilli,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki octu 10 proc.,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię obierz ze skórki. Warzywo pokrój na małe kawałki. Następnie drobno poszatkuj cebulę.
  2. Warzywa przełóż do dużego garnka i zasyp około 20 g soli. Tak przygotowane składniki koniecznie odstaw na kilka godzin leżakowania, a najlepiej na całą noc. Wówczas cukinia nie tylko zmięknie, ale też nabierze smaku.
  3. Po tym czasie gotuj warzywa przez 20 minut.
  4. Później dodaj do garnka cukier i ocet - gotuj kolejne 10 minut.
  5. Na koniec pora na przyprawy. Wsyp do warzyw bazylię, paprykę, ewentualnie chilli i czosnek. Kolejno dodaj też koncentrat pomidorowy.
  6. Sos duś jeszcze przez 10 minut. Całość zblenduj na gładką masę i przełóż do czystych, sparzonych słoików.
  7. Słoiki dokładnie zakręć, odwróć do góry nogami i w ten sposób ostudź. Dodatkowo można je zawekować.
  8. Wskazówka - tak przygotowany ketchup świetnie podkreśli dania z grilla, wszelakie mięsa, posiłki wege, zapiekanki i wystrzałowe kanapki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.