Choć klasyczne i tradycyjne dodatki do dań są lubiane przez niemal wszystkich, to po jakimś czasie mogą się znudzić. Wówczas szukamy urozmaiceń, jednak nikt nie chce zawieść się nowymi smakami. Z tego powodu nie zawsze warto mocno odbiegać od oryginalnych przepisów. W tej mizerii wystarczy wymienić ogórka na cukinię, by odkryć nowe walory smakowe znakomitej surówki.
Młodą cukinię myjemy pod zimną, bieżącą wodą i czyścimy z zabrudzeń. Dopiero wtedy odcinamy końcówki, by woda nie wpłynęła negatywnie na smak warzywa. Przez to mogłaby stracić na intensywności, a mizeria wyszłaby niesmaczna. Cukinię kroimy w cienkie talarki, dokładnie tak samo jak ogórki. Jeśli skóra jest ładna nie trzeba jej obierać. Jeśli jednak nie udało nam się zdobyć młodych warzyw, lepiej obrać je przed krojeniem. Stara skóra może być twarda i gorzka, co sprawi, że mizeria, zamiast cieszyć kubki smakowe, będzie odstraszać. Pokrojoną cukinię solimy i odstawiamy, by puściła wodę.
Po około 15 minutach odcedzamy plastry cukinii na sicie i przekładamy do suchego naczynia. W osobnym pojemniku mieszamy śmietanę z jogurtem oraz cukrem i solą. Doprawiamy sos do smaku, pamiętając jednak, że warzywo jest już słone. Zalewamy cukinię jogurtowo-śmietanowym sosem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek, lub opcjonalnie szczypiorek, w zależności od upodobań smakowych. Mizeria z cukinii będzie wyśmienitym dodatkiem do mięsa z grilla. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl