Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl
Gołąbki to kuchenna klasyka, ale w każdym domu smakują nieco inaczej. Niektórzy do ich przygotowania wykorzystują mięso wieprzowe, inni preferują nieco lżejszą, drobiową wersję. Jeśli uwielbiacie to danie, ale nie macie czasu na zawijanie roladek z kapusty, warto nieco usprawnić cały proces i przygotować zapiekankę gołąbkową.
Zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Gdy ziarenka będą się gotować, cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju, lekko ją dosalając. Dodaj mięso, podsmaż i zalej bulionem lub wodą. Dodaj przyprawy i duś przez około dziesięć minut pod przykryciem. Gdy ryż się ugotuje, odlej wodę, a ziarenka wymieszaj z mięsem.
Kapustę pokrój lub poszatkuj. Wstaw wodę i zagotuj. Gdy będzie wrzeć, wrzuć kapustę i gotuj przez kilka minut. Następnie zlej wodę i odcedź kapustę.
Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę kapusty, a na wierzch połóż wymieszane z ryżem mięso. Przykryj pozostałą częścią kapusty. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wyłóż na kapustę. Posyp zapiekankę majerankiem.
W osobnej misce wymieszaj passatę pomidorową z łyżką koncentratu pomidorowego. Dolej odrobinę bulionu, lub wody, która została po gotowaniu kapusty i całość wymieszaj z trzema łyżkami śmietany. Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę i wrzuć do piekarnika. Piecz w 180 stopniach C przez minimum godzinę pod przykryciem. Następnie ściągnij wierzch i naczynia i piecz jeszcze przez około kwadrans. Jeśli lubisz, wierzch zapiekanki możesz posypać startym serem.