liście
-
Wrzucasz na patelnię i jest gorzki? Wlej do wody i zamocz. Szpinak będzie delikatny
Choć to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, bywa kapryśny. Jak zrobić świeży szpinak na patelni, żeby był delikatny w smaku i zachęcał do jedzenia? Klucz tkwi w odpowiednim przygotowaniu, zarówno przed, jak i w trakcie obróbki termicznej.
-
Traktujesz jak odpad, a to błąd. Pokrój i podpiecz. Z liści kalafiora zrobisz przekąskę
Jak samemu zrobić zdrowe chipsy? Jeśli szukasz przekąski, która będzie chrupiąca, pyszna i nieobciążająca sumienia to mam coś dla ciebie. Możesz przygotować ją z czegoś, co zwykle ląduje w koszu. Oto prosty sposób na nietypową, ale zaskakująco...
-
Jesz korzeń, a liście wyrzucasz? Popełniasz duży błąd. Zamiast do kosza wrzuć do blendera
Liście rzodkiewki to często pomijany element warzywa, a szkoda. Wiele osób po prostu wrzuca je do kosza, jakby nie miały żadnego zastosowania. Tymczasem kryją mnóstwo zdrowotnych właściwości i świetnie nadają się do obiadów i przekąsek.
-
W Polsce nie jemy, w Japonii to prawdziwy przysmak. Leżą dosłownie na ziemi i są jak najlepsze chipsy
Podczas gdy my często je ignorujemy, inni dostrzegają ich potencjał, tworząc oryginalny przysmak. W Japonii stanowią doskonałą alternatywę dla chipsów. Można je spotkać niemal na każdym kroku.
-
Wypij herbatę z liści zamiast z owoców. Kosztuje grosze, a ma takie działanie, że głowa mała
Większość z nas, pragnąc wspierać swoją odporność i reperować zdrowie, wybiera owoce i warzywa. Niewiele osób wie jednak, że to na liściach warto się czasem skupić. Polecamy więc herbatkę z liści tych owoców. Szybko przekonacie się o ich wspaniały...
-
Masz własną uprawę pomidorów? Pamiętaj, aby obrywać z nich "dziki". Czerwiec to dobry moment!
Przydomowa plantacja warzyw i owoców wymaga sporo uwagi i czasu. Mniej doświadczone osoby nie wiedzą, że poza podlewaniem i nawożeniem ważna jest konkretna pielęgnacja roślin. Jeśli chcesz cieszyć się z bogatych plonów, koniecznie sprawdź jak...
-
Liście tej rośliny rewelacyjnie podbiją smak ogórków małosolnych. Ten patent na wyśmienite przetwory zna każda babcia
Przygotowujesz domowe przetwory? Ten trik z pewnością ci się sprawdzi. Dodatek tego tajemnego składnika sprawi, że ogórki małosolne będą smakować jeszcze lepiej, bowiem liść tej rośliny podbije ich charakterystyczny aromat. Ten babciny patent nie...
-
Zamiast rzucać się na owoce, poznaj cenne wartości liści. Zielone części malin to skarbnica zdrowia
W sezonie letnim maliny są jednym z najbardziej rozchwytywanych smakołyków. Dojrzałe, soczyste, różowe owoce mają wiele witamin i oczywiście wybornie smakują. Jak się jednak okazuje, znacznie zdrowsze są liście z krzewu malin, które kryją cenne...
-
Ten przepis na liście kalafiora to kulinarny game changer. Już nigdy nie wyrzucisz zielonej części
Gotowanie w duchu zero waste to coraz głośniejszy trend, który potrafi zaskoczyć praktycznością oraz smakiem produktów, których zazwyczaj nie wykorzystywaliśmy. Podobnie jest z liśćmi kalafiora, które zazwyczaj lądowały w koszu. Jak się okazuje, t...
-
Ogórki kiszone z sekretnym składnikiem. Nasze babcie rwały liście z drzew dla wyjątkowego smaku
Domowe przetwory nie mają sobie równych - babcine przepisy i metody również. Dlatego warto dodać do ogórków kiszonych jeden niepozorny składnik, który nie nada smaku ani aromatu. Dodając do kiszonki liście niektórych roślin, sprawimy, że będą...
-
Liście pomidorów żółkną i usychają? Co z tym zrobić i czym jest fuzarioza? Sprawdź, jaki popełniasz błąd
Samodzielna uprawa warzyw bywa nie lada wyzwaniem. Susza, upały, szkodniki, to tylko kilka z czynników zewnętrznych, które w znacznym stopniu utrudniają wzrastanie roślin. Są jednak sytuacje, kiedy nie znamy powodu, dla którego warzywa zaczynają ź...
-
Żółte plamy na liściach pomidorów wydają się być niepokojące. Skąd się biorą i jak z nimi walczyć?
Żółte plamy na liściach pomidorów mogą być skutkiem wielu czynników - od nieprawidłowego hodowania, po ataki szkodników. Zanim podejmiesz działania, sprawdź, jaka jest przyczyna żółknięcia liści.
-
Lubicie rzodkiewki? Nie tylko one nadają się do jedzenia. Jak wykorzystać liście? Zdziwicie się
Rzodkiewki dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak wiosną szczególnie chętnie po nie sięgamy. Mają wyraźny, ostry smak i masę witamin. A co z popularnym "odpadkiem"? Czy można jeść liście rzodkiewki?