Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Liście kalafiora to dla wielu z nas odpad, który ląduje w koszu lub kompostowniku. Warto jednak bliżej poznać niedoceniony, zielony produkt, który, jak się okazuje, jest nie tylko wyjątkowo smaczny, lecz także zdrowy! Z powodzeniem wykorzystamy go w wielu tradycyjnych przepisach i nieco bardziej oryginalnych daniach.
Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora? Efekt zaskakuje
Coraz więcej mówi się o marnowaniu żywności oraz o tym, jak ważna jest zmiana złych nawyków. Warto zatem przetestować łatwą metodę na obróbkę liści kalafiora. Zazwyczaj zajadamy się jedynie kwiatem, a zielona otoczka ląduje w koszu na śmieci. Jest to jednak duży błąd, ponieważ liście kalafiora są źródłem kwasu foliowego, witamin C, A, a także błonnika, wapnia i potasu. Wystarczy krótka obróbka termiczna, by produkt było smaczny i gotowy do spożycia. Jednym z ciekawszych przepisów jest wykorzystanie ich do nieco innych od tradycyjnych gołąbków. Farsz bowiem bazuje na kiełbasie, pieczarkach i ryżu. Tak przygotowane produkty zawijamy w podgotowane liście i gotowe! Zadowolenie domowników gwarantowane!
Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań
Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Składniki:
- 7 liści kalafiora,
- 600 g pieczarek,
- torebka białego ryżu,
- 7 kiełbasek śląskich,
- 2 cebule,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania rozpoczynamy od standardowej procedury tak jak w przepisie na gołąbki. Liście kalafiora oddzielamy, odcinamy gruby nerw i sparzamy w garnku wrzącej wody przez 15 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy, uważając, by ich nie przerwać.
- Kolejnym krokiem jest farsz - cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie jak 3/4 pieczarek. Na patelni podsmażamy ponacinane kiełbaski. Gdy mięso nabierze kolorów, dodajemy warzywa. Całość ładnie zarumieniamy.
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z zawartością patelni.
- Na liście kalafiora przekładamy ryż z cebulą i grzybami oraz po jednej kiełbasce. Całość dokładnie zawijamy, by farsz nie wypadał.
- Gołąbki podsmażamy na oleju, a następnie podlewamy wodą i dusimy przez około 15 minut - aż będą miękkie. Z pozostałych pieczarek tworzymy sos - przekładamy je do garnka, doprawiamy i zalewamy wodą. Po kilku minutach dodajemy mąkę i mieszamy, aż zgęstnieje.
- Tak przygotowane gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym na ciepło.