Ten przepis na liście kalafiora to kulinarny game changer. Już nigdy nie wyrzucisz zielonej części

Gotowanie w duchu zero waste to coraz głośniejszy trend, który potrafi zaskoczyć praktycznością oraz smakiem produktów, których zazwyczaj nie wykorzystywaliśmy. Podobnie jest z liśćmi kalafiora, które zazwyczaj lądowały w koszu. Jak się okazuje, to bomba witaminowa i smaczny kąsek.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Liście kalafiora to dla wielu z nas odpad, który ląduje w koszu lub kompostowniku. Warto jednak bliżej poznać niedoceniony, zielony produkt, który, jak się okazuje, jest nie tylko wyjątkowo smaczny, lecz także zdrowy! Z powodzeniem wykorzystamy go w wielu tradycyjnych przepisach i nieco bardziej oryginalnych daniach. 

Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora? Efekt zaskakuje

Coraz więcej mówi się o marnowaniu żywności oraz o tym, jak ważna jest zmiana złych nawyków. Warto zatem przetestować łatwą metodę na obróbkę liści kalafiora. Zazwyczaj zajadamy się jedynie kwiatem, a zielona otoczka ląduje w koszu na śmieci. Jest to jednak duży błąd, ponieważ liście kalafiora są źródłem kwasu foliowego, witamin C, A, a także błonnika, wapnia i potasu. Wystarczy krótka obróbka termiczna, by produkt było smaczny i gotowy do spożycia. Jednym z ciekawszych przepisów jest wykorzystanie ich do nieco innych od tradycyjnych gołąbków. Farsz bowiem bazuje na kiełbasie, pieczarkach i ryżu. Tak przygotowane produkty zawijamy w podgotowane liście i gotowe! Zadowolenie domowników gwarantowane!

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Przepis na gołąbki w liściach kalafiora

Składniki: 

  • 7 liści kalafiora,
  • 600 g pieczarek,
  • torebka białego ryżu,
  • 7 kiełbasek śląskich,
  • 2 cebule,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • natka pietruszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowania rozpoczynamy od standardowej procedury tak jak w przepisie na gołąbki. Liście kalafiora oddzielamy, odcinamy gruby nerw i sparzamy w garnku wrzącej wody przez 15 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy, uważając, by ich nie przerwać. 
  2. Kolejnym krokiem jest farsz - cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie jak 3/4 pieczarek. Na patelni podsmażamy ponacinane kiełbaski. Gdy mięso nabierze kolorów, dodajemy warzywa. Całość ładnie zarumieniamy. 
  3. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. 
  4. Na liście kalafiora przekładamy ryż z cebulą i grzybami oraz po jednej kiełbasce. Całość dokładnie zawijamy, by farsz nie wypadał. 
  5. Gołąbki podsmażamy na oleju, a następnie podlewamy wodą i dusimy przez około 15 minut - aż będą miękkie. Z pozostałych pieczarek tworzymy sos - przekładamy je do garnka, doprawiamy i zalewamy wodą. Po kilku minutach dodajemy mąkę i mieszamy, aż zgęstnieje. 
  6. Tak przygotowane gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym na ciepło. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.