Klasyczny sposób gotowania warzywa obejmuje wodę i dodatek soli. Spotykamy się również z dodawaniem do niego takich przypraw jak kurkuma, gałka muszkatołowa lub papryka słodka. Wszystkie te przyprawy nie tylko nadają mu wyjątkowy smak, a także zmieniają kolor, dzięki czemu sposób podania jest bardziej widowiskowy.
Kolejnym sposobem jest przyrządzenie go w piekarniku. Jednak niestety to może spowodować, że smak będzie nieco gorzki co nie zawsze może nam odpowiadać. Z goryczą, która wydobywa się podczas pieczenia, można sobie poradzić. Znamy sposób, który nie jest taki oczywisty.
Każdemu z nas zależy, aby to, co przygotowujemy, miało odpowiedni, dobry smak. Nikt nie chce, aby jego danie było gorzkie lub niesmaczne. Dlatego, aby zachować smak kalafiora, wystarczy dodać mleka do gotującego się wody. Jeśli jednak chcemy, żeby smak był jeszcze delikatniejszy, kąpiel wodną możemy całkowicie zamienić na mleko. Nabiał nie tylko sprawi, że warzywo będzie miało aksamitny smak, a także podbije jego biały kolor.
Składniki:
Dodatkowe składniki:
Sposób przygotowania krok po kroku:
Kalafior możemy spożywać od razu po jego ugotowaniu. Dobrze przygotowany nie traci na swoim wyglądzie i jędrności. Najbardziej popularnym podaniem jest serwowanie go z masłem, odrobiną soli i podsmażoną bułką tartą, jednak jego smak idealnie pasuje także do sosu serowego, który możemy zrobić z serków topionych lub sera cheddar. Kolejnym sposobem jest maczanie go w sosie śmietanowym lub czosnkowym.