Dodaj to do kalafiora, a zachowasz jego smak i kolor. Masz go w kuchni

Gotowany kalafior podawany z masełkiem i podsmażaną bułką tartą to smak dzieciństwa. Jest idealnym dodatkiem do dań głównych, sprawdza się również jako przekąska. Aby jeszcze bardziej podbić jego smak i aby nie tracił koloru, wystarczy dodać jeden składnik, który jest powszechnie znany.

Sposoby na przygotowanie kalafiora

Klasyczny sposób gotowania warzywa obejmuje wodę i dodatek soli. Spotykamy się również z dodawaniem do niego takich przypraw jak kurkuma, gałka muszkatołowa lub papryka słodka. Wszystkie te przyprawy nie tylko nadają mu wyjątkowy smak, a także zmieniają kolor, dzięki czemu sposób podania jest bardziej widowiskowy.

Kolejnym sposobem jest przyrządzenie go w piekarniku. Jednak niestety to może spowodować, że smak będzie nieco gorzki co nie zawsze może nam odpowiadać. Z goryczą, która wydobywa się podczas pieczenia, można sobie poradzić. Znamy sposób, który nie jest taki oczywisty.

Składnik, który poprawia smak kalafiora

Każdemu z nas zależy, aby to, co przygotowujemy, miało odpowiedni, dobry smak. Nikt nie chce, aby jego danie było gorzkie lub niesmaczne. Dlatego, aby zachować smak kalafiora, wystarczy dodać mleka do gotującego się wody. Jeśli jednak chcemy, żeby smak był jeszcze delikatniejszy, kąpiel wodną możemy całkowicie zamienić na mleko. Nabiał nie tylko sprawi, że warzywo będzie miało aksamitny smak, a także podbije jego biały kolor.

Przepis na kalafior w mleku

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 l wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli.

Dodatkowe składniki:

  • masło,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. W garnku zagotuj wodę z mlekiem w równych proporcjach pół na pół,
  2. Dodaj jedną łyżkę cukru,
  3. Gdy zawartość zacznie wrzeć, dodaj jedną łyżkę soli,
  4. Kalafior przemyj i podziel na różyczki,
  5. Wrzuć do wrzącej wody z mlekiem i gotuj do miękkości około 20 minut,
  6. W ten sposób przyrządzony kalafior podawaj z rozpuszczonym masłem i podsmażoną bułką tartą, lub ze śmietaną.

Z czym podawać kalafior?

Kalafior możemy spożywać od razu po jego ugotowaniu. Dobrze przygotowany nie traci na swoim wyglądzie i jędrności. Najbardziej popularnym podaniem jest serwowanie go z masłem, odrobiną soli i podsmażoną bułką tartą, jednak jego smak idealnie pasuje także do sosu serowego, który możemy zrobić z serków topionych lub sera cheddar. Kolejnym sposobem jest maczanie go w sosie śmietanowym lub czosnkowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA