Gołąbki - przepis na obiadową klasykę w ekspresowej wersji. Sekretem jest sos na domowym bulionie

Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej są oczywiście gołąbki. Klasyk gości na naszych stołach na co dzień i od święta, jednak kluczem do sukcesu jest kilka ważnych elementów. Mowa tu o soczystym farszu mięsno-ryżowym zawiniętym w miękkie liście kapusty.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gołąbki to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych - zarówno te w wersji wege, jak i klasycznej z mięsem. Smak to prawdziwa uczta dla zmysłów, jednak przygotowanie wiąże się aż z kilkoma etapami. Każdy z nich jest istotny, by efekt wręcz rozpływał się w ustach. 

Gołąbki, czyli kapuściane zawijasy w kremowym sosie

Przepis na tradycyjne gołąbki to skarb każdego kucharza. Zazwyczaj opiera się na kilku etapach przygotowań - sparzaniu liści, mieleniu mięsa, przygotowywaniu farszu, zawijaniu go w liście warzywa, duszeniu lub pieczeniu i przygotowaniu sosu. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się to spore wyzwanie, nie ma w tym nic trudnego - wystarczy dobra organizacja i przemyślane kroki. 

Jeśli marzysz o perfekcyjnych gołąbkach, sporą uwagę należy poświęcić wykorzystywanym składnikom. Mięso powinno być świeże i najlepiej samodzielnie mielone, ryż mieć odpowiednią strukturę, kapusta jędrna i pozbawiona mankamentów, a pomidory czy passata na sos dojrzałe i pełne smaków. Warto pamiętać także o domowym bulionie, który podkreśli smak dania. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki - przepis na tradycyjne danie

Składniki: 

  • główka białej kapusty,
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • 50 g ryżu,
  • cebula,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania kapusty. Sparzamy liście - kapustę pozbawioną głąba wkładamy do wrzącej, osolonej wody lub odrywamy pojedyncze liście i parzymy partiami. Tak przygotowane warzywo odcedzamy po kilku minutach, osuszamy i pozbawiamy twardego końca - nerwu. Ważne, by nie porwać liści. 
  2. Kolejnym krokiem jest farsz. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do mięsa mielonego razem z ryżem. Całość doprawiamy i dokładnie masujemy dłońmi.
  3. Zawijanie gołąbków - w dłoni umieszczamy porcję farszu wielkości mandarynki. Rolujemy w walec, przekładamy na liść kapusty i zawijamy. Liść składamy jak krokiety - boki do środka i ciasno rolujemy, tak by farsz był ładnie opatulony. 
  4. Czynność powtarzamy do wykorzystania farszu. Pozostałe liście kapusty układamy na dnie dużego garnka. Na nich ciasno umieszczamy nasze gołąbki - bez obaw mogą być ułożone warstwowo. Całość zalewamy bulionem połączonym z koncentratem pomidorowym. 
  5. Tak przygotowane gołąbki gotujemy przez 1,5 godziny na małej mocy palnika. 
  6. Całość dekorujemy świeżą zieleniną i serwujemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.