Zobacz wideo
Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis
Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym to danie, które nakarmi całą rodzinę nawet przez kilka dni. Choć ich przyrządzenie zajmuje trochę czasu, to jednak warto je przygotować. Tradycyjna potrawa składa się z mięsa i kaszy. Miłośnicy ryżu mogą zrobić własną wersję.
Gołąbki z kaszą. Przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej
Tradycyjne dania kuchni polskiej mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy uważają, że potrawy są zbyt tłuste i ciężkostrawne. Jednak wcale nie muszą takie być. Wiele zależy od składników. Dlatego, aby gołąbki były pyszne i delikatnie, warto użyć kaszy zamiast ryżu. Robiąc farsz, stawiajmy na chude mięso, dzięki czemu obiad będzie smaczny i lekki.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (może być łopatka),
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej, jęczmiennej, lub pęczak,
- główka kapusty,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- 2 cebule,
- olej rzepakowy,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- czosnek.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym. Sposób przygotowania
- Mięso kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Nie solimy. Gotujemy do miękkości.
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Wykrawamy głąb. Wkładamy do wysokiego garnka. Wlewamy wodę i solimy.
- Gotujemy na średnim ogniu. Kiedy pierwsze liście zaczną odrywać się od główki kapusty, delikatnie wyciągamy je za pomocą widelca.
- Ugotowane liście układamy na talerzu, aby ostygły. Czynność powtarzamy do momentu, aż wszystkie liście będą gotowe.
- Ugotowane mięso wyciągamy z wody. Nie wylewamy mięsnego wywaru!
- Odcedzamy kaszę. Mięso mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy kaszę.
- Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Smażymy, aż stanie się złocista. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i czarnym pieprzem.
- Przygotowujemy sos. Do mięsnego wywaru wlewamy passatę pomidorową, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy przez 5 minut.
- W naczyniu żaroodpornym układamy gołąbki, zalewamy je sosem pomidorowym.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez godzinę.
Tak przygotowane gołąbki z kaszą są idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.