Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym. Do farszu użyj kaszy lub ryżu. Ważny jest rodzaj mięsa

Gołąbki królują od lat na wielu polskich stołach. Ich smak różni się od siebie, bo w końcu co gospodyni, to przepis. Jednak, aby wykonać jak najbardziej klasyczną wersję tradycyjnej potrawy, przygotowaliśmy prostą i sprawdzoną recepturę na pyszny obiad.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym to danie, które nakarmi całą rodzinę nawet przez kilka dni. Choć ich przyrządzenie zajmuje trochę czasu, to jednak warto je przygotować. Tradycyjna potrawa składa się z mięsa i kaszy. Miłośnicy ryżu mogą zrobić własną wersję.

Gołąbki z kaszą. Przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej

Tradycyjne dania kuchni polskiej mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy uważają, że potrawy są zbyt tłuste i ciężkostrawne. Jednak wcale nie muszą takie być. Wiele zależy od składników. Dlatego, aby gołąbki były pyszne i delikatnie, warto użyć kaszy zamiast ryżu. Robiąc farsz, stawiajmy na chude mięso, dzięki czemu obiad będzie smaczny i lekki. 

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (może być łopatka),
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej, jęczmiennej, lub pęczak,
  • główka kapusty,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • 2 cebule,
  • olej rzepakowy,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • czosnek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym. Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Nie solimy. Gotujemy do miękkości.
  2. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Wykrawamy głąb. Wkładamy do wysokiego garnka. Wlewamy wodę i solimy.
  4. Gotujemy na średnim ogniu. Kiedy pierwsze liście zaczną odrywać się od główki kapusty, delikatnie wyciągamy je za pomocą widelca.
  5. Ugotowane liście układamy na talerzu, aby ostygły. Czynność powtarzamy do momentu, aż wszystkie liście będą gotowe.
  6. Ugotowane mięso wyciągamy z wody. Nie wylewamy mięsnego wywaru!
  7. Odcedzamy kaszę. Mięso mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy kaszę.
  8. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Smażymy, aż stanie się złocista. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  9. Przygotowujemy sos. Do mięsnego wywaru wlewamy passatę pomidorową, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy przez 5 minut.
  10. W naczyniu żaroodpornym układamy gołąbki, zalewamy je sosem pomidorowym
  11. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez godzinę.

Tak przygotowane gołąbki z kaszą są idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.