Zupa pieczarkowa - przepis babci na tradycyjny obiad za niewielkie pieniądze. Jest niezwykle aromatyczna

Zupa pieczarkowa to danie, które znamy z czasów dzieciństwa. Każda babcia sięgała po swój przepis i serwowała kremową zupę dla całej rodziny. Jednak, aby uzyskać dawny smak, warto pamiętać o detalach. Przyda się także natka pietruszki.
Zobacz wideo Ciastka pieczarki - zaskocz swoich gości [PRZEPIS]

Przepis na zupę pieczarkową jest prosty i intuicyjny. Tradycyjna zupa babci nie zawiera zbyt wielu składników, jednak mimo to nasyci niejednego łasucha. Jak ją przyrządzić? Oto receptura.

Masło czosnkowe Przepis na masło czosnkowe. Z tym składnikiem nabierze więcej aromatu

Zupa pieczarkowa. Przepis babci

Zupa z pieczarek to przepis na obiad dla całej rodziny. Dużą zaletą jest szybkie przygotowanie dania, które pokochają także maluchy. Podstawa to grzyby i dodatek słodkiej śmietany. Skromna ilość składników sprawia, że tego rodzaju zupa jest także dosyć tania. Bazę stanowi wywar z drobiu. Dokładny przepis na zupę pieczarkową babci prezentujemy poniżej.

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka,
  • por,
  • korzeń pietruszki,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól, 
  • pieprz,
  • łyżka masła,
  • śmietanka kremówka 30 proc.

Do zupy można dodać nieco grzanek. Wystarczy kilka kromek chleba. Kroimy je na malutkie kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu. Podsmażamy przez kilka minut, często mieszając.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na szakszukę. Śniadanie w 10 minut! Pomysł na regenerujące śniadanie - szakszuka przepis, który wykonasz w 10 minut

Przepis na zupę pieczarkową. Sposób przygotowania

  1. Do garnka wkładamy skrzydełka z kurczaka. Zalewamy wodą.
  2. Pora oczyszczamy, dzielimy na połowy i wrzucamy do zupy.
  3. Korzeń pietruszki oraz marchew obieramy, myjemy. Dzielimy na mniejsze części. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy sól. 
  4. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości.
  5. Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Kroimy w grubsze plastry. 
  6. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki. Smażymy je na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy sól i czarny pieprz.
  7. Przekładamy je do ugotowanego bulionu. 
  8. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. 
  9. Kiedy ziemniaki zmiękną, wlewamy śmietankę kremówkę. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
  10. Przed podaniem posypujemy zupę pieczarkową drobno posiekaną natką pietruszki.
Więcej o: