Pieczarki w chrupiącej panierce - sylwestrowy rarytas w nowej wersji. Zapomnij o babcinych grzybkach

Zapomnij o nudnych przystawkach na sylwestra. Tradycyjne przepisy warto zastąpić oryginalnymi rarytasami takimi jak chrupiące pieczarki w złocistej panierce. Prosty i wyjątkowo smaczny kąsek przypadnie do gustu niemal każdemu, zwłaszcza podany z odpowiednim sosem.

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród sylwestrowych przekąsek i przystawek nie może zabraknąć wegetariańskich rarytasów. Warto zatem rozważyć przygotowanie grzybów w nieco niecodziennej formie. Mowa tu o chrupiących pieczarkach obtoczonych w złocistej panierce. Proste, szybkie i wyjątkowo smaczne!

Sylwestrowe przekąski - pieczarki w chrupiącej skorupce

Grzyby to tradycyjny element świątecznego stołu, swojskich przekąsek i eleganckie przystawek na różne okazje. Sylwester zbliża się wielkimi krokami, zatem warto odpowiednio przygotować menu. Poza leśnymi rarytasami w octowej zalewie i dodanymi do rozmaitych farszów warto przygotować chrupiąca przekąskę, która zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. 

Pieczarki w złocistej panierce to sylwestrowy strzał w dziesiątkę! Z zaledwie kilku składników uzyskamy perfekcyjną zakąskę do trunków, którą pokochają wegetarianie, ale także zagorzali fani mięsa. Kluczem do sukcesu jest nadzianie grzybów serem i obtoczenie w bułce tartej. Tak przygotowana przekąska świetnie smakuje podana z sosem ziołowym lub pomidorowym z pikantną nutą. 

Zobacz wideo Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód

Pieczarki w chrupiącej panierce - sylwestrowa przystawka z grzybów

Składniki: 

  • 250 g pieczarek,
  • 150 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła,
  • bułka tarta,
  • mąka, 
  • olej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i pozbawiamy trzonków. 
  2. Każdego grzybka panierujemy w mące, rozmąconym jajku z dodatkiem przypraw i bułce tartej. 
  3. Tak przygotowane pieczarki smażymy na głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. 
  4. Grzyby odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  5. Podajemy z sosem ziołowym bazującym np. na jogurcie, ziołach i soku z cytryny lub salsie pomidorowej z kolendrą i chilli. 
  6. Wskazówka - zamiast nadziewać pieczarki serem, możemy dodać go do panierki. 
Więcej o: