Za cenę jednego pieroga u Magdy Gessler przygotujesz obiad dla całej rodziny. Tak ceni się gwiazda

Pierogi to jedno z tradycyjnych i najprostszych dań kuchni polskiej. Nie może ich zabraknąć w Boże Narodzenie. Magda Gessler oferuje catering świąteczny - średnio jeden pieróg u słynnej restauratorki kosztuje niemal tyle, ile całe opakowanie gotowych w sklepie.

Święta zbliżają się wielkimi krokami - dla tych, którym brakuje czasu, Magda Gessler zamieszcza w ofercie swojej restauracji dania bożonarodzeniowe. Na liście znajdują się m.in. pierogi z kapustą i grzybami. Jeśli chcesz zjeść w Boże Narodzenie prestiżowe pierogi popularnej restauratorki, będziesz musiał jednak słono zapłacić. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Cena pierogów u Magdy Gessler zwala z nóg. Za tyle kupisz kilka paczek w supermarkecie

Paczkowane pierogi w sklepach można kupić za około siedem złotych za opakowanie. W jednym znajdziemy około czternaście pierogów. Z kolei u Magdy Gessler zapłacimy pięćdziesiąt jeden złotych za pięć sztuk z kapustą i grzybami. To dziesięć złotych za jedną sztukę! Za tyle można śmiało ugotować budżetowy obiad dla całej rodziny.

Słynna restauratorka co roku ma w swojej ofercie tradycyjne potrawy wigilijne, które można zamawiać na Boże Narodzenie. Za dania gwiazdy trzeba jednak płacić horrendalne ceny.

Jak zrobić pierogi samodzielnie w domu? Podajemy przepis, z którym wyjdą jak z restauracji 

Za cenę pieroga Magdy Gessler można przygotować własnoręcznie robione pierogi dla całej rodziny. 

Składniki:

  • pół kilo kapusty kiszonej,
  • pół szklanki suszonych borowików,
  • duża cebula,
  • trzy liście laurowe,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • trzy łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie odcedź je i pokrój na małe kawałki. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj do niej grzyby i smaż całość przez kilka minut. 
  2. Posiekaj kapustę i duś ją około godziny w wodzie z namaczania grzybów. Dodaj do niej wszystkie przyprawy. Przełóż grzyby do kapusty i smaż przez kolejne kilkanaście minut.
  3. Tak przygotowanym farszem można nadziewać ciasto i lepić pierogi. Gotuj je przez około trzy minuty od wypłynięcia. Można je podawać zagrzane w piekarniku - w ten sposób staną się niesamowicie chrupkie.

Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.