Strucla z serem – genialny pomysł na deser!
Strucla z serem jest bardzo smacznym, zwiniętym w roladę ciastem. Wypiek ma korzenie austriackie, ale bezsprzecznie zdobył serca wielu Polaków i od dawna gości na naszych stołach. Podobnie jak inne wypieki na przestrzeni dziejów receptura uległa wielu modyfikacjom. W jakiej wersji przypadnie do gustu Tobie?
Strucla drożdżowa z serem? Czemu nie!
Ciasto drożdżowe z kruszonką już samo w sobie jest super kuszące i cieszy się zainteresowaniem przy stole. Jeśli jeszcze w czasie przygotowania rozwałkujemy je i zawiniemy weń słodką masę serową, to na samą myśl cieknie ślinka. Pachnące, puszyste, a jednocześnie wilgotne ciasto to zdecydowanie wymarzony deser.
Warkocz drożdżowy z serem to przepyszna wersja strucli
Nie jest tajemnicą, że je się również oczyma. Tak więc wizualny efekt potraw, też ma znaczenie. Piękny, pachnący warkocz drożdżowy z serem kusi jeszcze bardziej niż zwykłe ciasto drożdżowe.
- Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki, szklanka mleka, 1/3 szklanki cukru, 30 dag świeżych drożdży, 100 g masła, 3 jajka, cukier waniliowy, szczypta soli.
- Składniki na serowy farsz: 250 g białego sera półtłustego, 3 łyżki mąki, ½ szklanki cukru, 1 jajko, ekstrakt waniliowy.
Zobacz wideo
Strudel z jabłkami i orzechami
Przygotowanie ciasta:
- Farsz wykonuje się prosto – wystarczy wymieszać wszystkie składniki dokładnie ze sobą. Jeśli ser nie będzie wcześniej przeciśnięty przez praskę, będą niewielkie grudki, ale nie ma potrzeby się ich pozbywać.
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodawać po łyżce cukier i mąkę.
- Suche składniki wsypać do miski.
- Masło stopić i ostudzić.
- Gdy zaczyn zacznie rosnąć, dodać do suchych składników. Dodać masło i 2 jajka. Wyrobić ciasto.
- Następnie miskę przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Ponownie zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować na gruby, podłużny placek. Na środek, w formie szerokiej linii przebiegającej przez ciasto, nałożyć farsz.
- Brzegi po obu stronach farszu ponacinać ukośnie – jak pióra – w dość szerokie pasy. Następnie zaplatać jak warkocz, nie bardzo ciasno, na farszu, tworząc warkocz.
- Wierzch ciasta posmarować żółtkiem z trzeciego jajka, które wcześniej oddzielone będzie od białka. Odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
- Piec w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 30 minut. Można sprawdzić patyczkiem przez nakłucie, czy już jest upieczone.
Pyszna strucla serowa z serem i budyniem to inny sposób na popularne ciasto
Mając przepis na ciasto drożdżowe, można robić różne wariacje i połączenia. Gdy rozwałkujemy takie ciasto, możemy na jego wierzch wyłożyć nadzienie serowe, a na nie dowolny budyń – waniliowy lub o innym smaku. Przy nakładaniu nadzienia należy pamiętać, by nie posmarować całej powierzchni placka, który będzie potem formowany w rulon, bo nadzienie nam ucieknie i nie będzie jak zawinąć rolady. Należy zostawić puste brzegi. Nie można nakładać też bardzo dużo masy, bo ciasto będzie obciążone i może nie wyrosnąć. Wierzch można również obsypać kruszonką. I tak oto powstaje pyszna strucla serowa z budyniem.
Strucla z serem to przepis na udany deser dla małych i dużych!
Prostota prawie zawsze wygrywa z wyszukanymi pomysłami. Połączenie ciasta drożdżowego i sera wypada w tym genialnie. Strucla z serem - przepis na deser wg Jakuba Kuronia.
- Składniki: 3 szklanki mąki, 150 g cukru, 2 jajka, 150 g masła, 250 ml mleka, 30 g drożdży, cukier waniliowy, po 30 g rodzynek i skórki pomarańczowej.
- Masa serowa: 250 g białego sera, 150 g cukru, 4 jajka, 100 g masła, cukier waniliowy, otarta skórka z cytryny, 100 g rodzynek.
Wykonanie:
- Przygotować rozczyn z drożdży roztartych z kilkoma łyżkami cukru i zalanych letnim mlekiem.
- Następnie utrzeć cukier i żółtka na puszystą pianę, dodać rozczyn, jajka, stopione i schłodzone masło, cukier waniliowy i przesianą, podgrzaną mąkę.
- Ciasto wyrabiać długo, na koniec wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Osobno przygotować masę serową. Ser zmielić w maszynce trzykrotnie lub utrzeć w misce, potem dodać cukier lub cukier waniliowy i stopniowo po jednym żółtku, cały czas ucierać masę.
- Pod koniec dodać stopione masło, otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na ok 2 cm. Nakładać na nią masę serową i zawijać, zawsze brzegiem do dołu.
- Włożyć do formy wysmarowanej masłem i pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem. Piec ok 45-50 minut w temperaturze 180 – 200°C.
Zobacz też: Ekspresowy sernik pistacjowy. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zmiksować i gotowe