Obiad z pieczarkami nie musi być nudny. Można zrobić je faszerowane na wiele sposobów - latem z grilla, a zimą z piekarnika, można usmażyć z cebulką albo ugotować w zupie. Pieczarka jest też świetnym dodatkiem do sałatek, a to tylko niektóre z możliwości.
Zwłaszcza zimową porą ciepłe posiłki są bardzo pożądane i dodatkowo przyjemne. Obiad z pieczarek w postaci zupy świetnie się do tego nadaje. Do jej wykonania potrzebujemy:
Mięso umyć i zagotować. Dołożyć obraną i umytą włoszczyznę. Gotować do miękkości warzywa i mięso. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej, podsmażyć cebulę aż się zrumieni i dodać pokrojone i umyte pieczarki (można kroić w plastry lub kostkę). Całość smażyć, aż woda z pieczarek w większości odparuje. Z gotowego wywaru wyjąć mięso i włoszczyznę, chyba że lubimy włókna mięsa pływające w zupie. Warzywa na wywar można gotować w całości i po ugotowaniu również wyjąć lub pokroić w plasterki / kostkę i zostawić w zupie. Dodać pieczarki i całość zagotować (doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami). Zaprawić śmietaną lub jogurtem i ponownie zagotować. Podawać z makaronem lub ziemniakami – jeśli z ziemniakami, to można je gotować w zupie razem z włoszczyzną, nie muszą być osobno.
Dość często można spotkać się ze stanowiskiem, że nie da się zrobić obiadu bez mięsa, co nie jest prawdą. Takie obiady są pożywne i dobre nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. W Internecie można znaleźć bardzo wiele cudownych pomysłów na aromatyczny obiad z pieczarek bez mięsa, np.:
Takie właśnie potrawy, które nazwać by można wegetariańskimi czy wegańskimi, świetnie nadają się na koniec tygodnia, jeśli traktujemy piątek jako dzień postny – bezmięsny. Pomysł na obiad z pieczarkami świetnie się więc sprawdzi, np. w postaci kotletów z kaszy jaglanej i pieczarek. Do ich wykonania potrzebne będzie:
Przygotowanie:
Jak widać, pieczarki to wdzięczny produkt, który daje bardzo wiele możliwości. Kotlety, których przepis podany został powyżej, świetnie nadają się także na obiad z pieczarkami i ziemniakami. Co więcej – tradycyjne kartofle można zamienić na bataty czy ziemniaki truflowe. Można też po prostu ugotować ziemniaki, zrobić pyszne puree, a w piekarniku upiec faszerowane serem, pieczarki. Każde połączenie będzie przyjemnie pieściło nasze podniebienie, jeśli tylko wybierzemy składniki, które lubimy.
Zobacz też: Co zrobić z pieczarek na obiad lub ciepłą kolację? Trzy banalnie proste przepisy na pyszne grzybowe dania