Czy grzyby można jeść na surowo? Niektóre nawet warto! To nie tylko pieczarki

Sezon grzybowy w pełni i jeśli dopisze nam szczęście, ze spaceru po lesie możemy wrócić z koszykiem pełnym pięknych okazów. Grzyby zazwyczaj gotujemy, smażymy na maśle lub marynujemy w zalewie. Ale czy można jeść grzyby na surowo? Oczywiście, że można, a niektóre nawet warto. Podpowiemy ci, które gatunki są smaczne zarówno na surowo, jak również po obróbce.
Zobacz wideo

Polacy kochają grzyby i jak tylko przychodzi sezon, tłumnie ruszają do lasów w poszukiwaniu najsmaczniejszych okazów. Po udanym grzybobraniu, w moim domu na kolację jest aromatyczny sos lub grzyby na maśle z cebulką. Większe okazy przeznaczane są do suszenia, a jeśli mieliśmy szczęście znaleźć dużo malutkich - lądują w słoiczkach z marynatą. Myślę, że wygląda to podobnie u większości amatorów grzybobrania, jednak nie każdy wie, że niektóre gatunki grzybów świetnie smakują także na surowo. Oczywiście nie wszystkie - kiedy mamy chęć skosztowania jakiegoś grzyba bez obróbki, warto sprawdzić, czy to na pewno jeden z czterech, które za chwilę przybliżymy.

.Traditional,Polish,Cheese,Nalesniki,[pancakes]Jak zrobić naleśniki, aby nie pękały? Przepis na sprężyste ciasto

Które grzyby można zjeść bez obróbki? Poznaj cztery rarytasy na surowo

1. Pieczarka

Pieczarki nie trzeba nikomu przedstawiać - to jeden z najpopularniejszych grzybów i w sklepach jest dostępny cały rok. Pieczarkę kupioną w markecie można śmiało jeść na surowo pokrojoną w paski lub plastry. Świetnie smakuje także w sałatkach, lekko skropiona sosem sojowym lub octem balsamicznym. Jednak uwaga! Jeśli na łące lub w lesie spotkasz dzikorosnące pieczarki - nie ryzykuj. Lepiej postaw na przebadane grzyby z hodowli, wówczas nie tylko unikniesz prawdopodobnego zatrucia, ale zjesz naprawdę smaczną kolację.

PieczarkiPieczarki Savvapanf Photo / shutterstock.com

2. Gołąbek jadalny

Ten grzyb jest znany także pod nazwą "surojadka" lub "surowiatka". To niewielki grzyb z okrągłym, jasnoczerwonym lub czerwonobrązowym kapeluszem i niemal białymi blaszkami i trzonem. Na środku kapelusza ma charakterystyczne wgłębienie, a  jego zapach jest przyjemny, nieco orzechowy. Nie ma zbyt wielkich wymagań do miejsca występowania - gołąbki jadalne można spotkać w lasach mieszanych, iglastych lub w trawach. Tradycja zbierania gołąbków powoli zanika, a wielka szkoda, ponieważ odpowiednio przyrządzone potrafią być naprawdę smaczne. Jedynym grzybem z rodziny gołąbków nadającym się do jedzenia na surowo jest właśnie "surojadka". Najlepiej smakuje lekko oprószona solą i pieprzem lub tak jak pieczarka, delikatnie skropiona octem balsamicznym. Jednak jeśli znajdziesz w lesie gołąbka jadalnego, zapytaj doświadczonego grzybiarza, czy to na pewno jadalny okaz - w przeciwnym razie może to skończyć się zatruciem.

Gołąbek jadalnyGołąbek jadalny Aleksandrkozak /Shutterstock

3. Borowik szlachetny

Czyli król polskich lasów. To chyba najbardziej poszukiwany grzyb i bardzo uniwersalny, jeśli chodzi o kuchnię. Ceniony prawdziwek może cieszyć podniebienie nie tylko w aromatycznych sosach i zupach, ale także pokrojony jak carpaccio, lekko oprószony solą i pieprzem, ponieważ nic więcej mu nie potrzeba. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i jędrną, chrupiącą teksturę. Zanim jednak zabierzemy się za krojenie go w cienkie plastry, upewnij się, czy to nie gorzki naśladowca - goryczak żółciowy, lub trujący borowik szatański.

Borowik szlachetnyBorowik szlachetny Rita Romanyshyn /Shutterstock

4. Trufla

Truflę najczęściej spotkamy w dobrej restauracji, z uwagi na to, że grzyb ten jest towarem luksusowym. Rośnie pod ziemią, więc bardzo trudno go znaleźć (w tym celu szkolona jest specjalna rasa świń i jedyna na świecie rasa psów - Lagotto romagnolo). Surowe trufle łatwo można spotkać nie tylko w dobrych, najczęściej włoskich restauracjach, ale także w specjalistycznym sklepie lub bezpośrednio u właściciela zwierząt tropiących. W restauracjach podawane są najczęściej w formie carpaccio albo starte na tarce użyte do wzmocnienia smaku i dekoracji pizzy lub wykwintnych makaronów.

Trufle świetnie smakują także na surowoTrufle świetnie smakują także na surowo Mahony /Shutterstock

Jednak jeśli chcemy się zabrać za jedzenie surowych grzybów, musimy bezwzględnie pamiętać o trzech rzeczach. Po pierwsze - musimy być pewni, że to na sto procent gatunek wymieniony wyżej. Po drugie - grzyby muszą być dokładnie oczyszczone i nie mogą być robaczywe. Po trzecie - na surowo jemy wyłącznie grzyby świeże. Lepiej zrezygnować z suszonych czy mrożonych grzybów - te lepiej poddać obróbce.

Królowa Elżbieta miała słabość do kanapek z łososiem i serkiemCztery rzeczy, które jemy i pijemy dzięki królowej Elżbiecie II

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: