Jak zrobić naleśniki, aby nie pękały? Trik na sprężyste ciasto. Wyjdą lepsze od babcinych

Jak zrobić naleśniki, aby nie pękały? Jesień i długie szare wieczory to idealna pora na ogrzanie atmosfery i usmażenie naleśników. Kto ich nie lubi? Można serwować je na słodko lub na słono, a lista dodatków jest właściwie nieskończona. Podajemy przepis na ciasto, z którego powstaną naleśniki lepsze od babcinych.

Istnieje wiele różnych rodzajów ciasta na naleśniki. Zazwyczaj używa się mleka, jaj, wody i mąki. Jednak dla uzyskania odpowiedniej sprężystości placków najlepiej będzie skorzystać z wersji z dodatkiem oleju.

Jak zrobić naleśniki, aby nie pękały? Przedstawiamy przepis na ciasto naleśnikowe z olejem

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • dwie szklanki mleka,
  • dwie łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem mąkę, dodaj jaja i mleko.
  2. Wlej olej i dodaj szczyptę soli.
  3. Odstaw ciasto na około pół godziny.
  4. Wymieszaj je. Przygotuj patelnię.
  5. Rozgrzej ją, wlej na nią olej tylko przed pierwszym plackiem.
  6. Smaż naleśniki z obu stron aż będą odstawały od patelni.
  7. Naleśniki przewracaj płaską łopatką.

Usmażone naleśniki przekładaj na duży, płaski talerz. Napełniaj ulubionym nadzieniem i składaj w kopertę lub zwijaj w rulonik. 

Smacznego!

Jak dobrze znasz polskie potrawy? [QUIZ o polskiej kuchni regionalnej]Jak dobrze znasz polskie potrawy? [QUIZ o kuchni polskiej]

Z czym podawać naleśniki? Najsmaczniejsze dodatki do placków

Dodatki do naleśników zależą od naszych upodobań. Najchętniej sięgamy po twaróg ze śmietaną. Można zmieszać go z odrobiną cynamonu dla uzyskania bogatszego aromatu. Inną słodką wersją będą naleśniki posypane cukrem i zawinięte w rulon lub z porządną łyżką kremu orzechowo-czekoladowego. Kolejną opcją, tym razem wytrawną, będą pieczone warzywa z sosem czosnkowym lub koperkowym. Tak naprawdę lista dodatków jest tutaj nieograniczona - można je łączyć np. z pieczarkami czy szpinakiem. Wszystko zależy od gustu kucharza.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Błędy, które popełniamy podczas przygotowywania ciasta na pierog. Złe rozwałkowywanieBłędy, które popełniamy podczas przygotowywania ciasta na pierogi

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: