Makaron z pieczarkami - aromatyczne pożegnanie lata. Sekretnym składnikiem jest specjalny rodzaj sera

Makaron z pieczarkami można przygotować na milion różnych sposobów lub połączyć kilka pomysłów w jedno oryginalne danie. Szukasz pomysłu na pieczarki? Sprawdź, jak przygotować wartościowy obiad, który zachwyci Twoich bliskich.

 

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - pożywny dodatek 

Oprócz warzyw w tego typu daniach warto dodać coś treściwego, kurczak idealnie sprawdza się w tej roli. Przygotowanie tego chudego mięsa zajmuje tylko kilka chwil. W zależności od potrzeb makaron z kurczakiem może być pełnoprawnym daniem lub pożywną sałatką, wszystko zależy od proporcji. Co jeszcze warto dodać do tego zgranego duetu? Podpowiadamy!

Makaron z pieczarkami i szpinakiem z dodatkiem cukinii

Ten wyjątkowy przepis wymaga tylko kilku składników, dodatkowy plus jest taki, że makaron z pieczarkami i szpinakiem z dodatkiem cukinii to bukiet sezonowych smaków, w sam raz na pożegnanie lata. 

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Makaron z cukinią i pieczarkami - lista składników 

  • Makaron razowy - ok. 40 g,
  • Pieczarki - 5 sztuk, 
  • Pierś z kurczaka - ok. 100 g,
  • Czosnek - 2 ząbki, 
  • Cukinia - połówka, 
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa, 
  • Szpinak świeży - 1 duża garść,
  • Cebula mała - 1 sztuka,
  • Dodatki: ser żółty, sól, pieprz cayenne, curry, papryka słodka, bazylia, oregano do smaku, 

Makaron z cukinią i pieczarkami - przygotowanie 

Makaron z cukinią i pieczarkami przygotujesz w około 40 minut, to danie dobrze smakuje też na drugi dzień, można je odgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej. 

  • Na początku makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. 
  • Następnie na gorącym oleju należy zeszklić czosnek i cebulę oraz podsmażyć umyte wcześniej i poszatkowane pieczarki.  
  • W kolejnym kroku dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę oraz obraną i oczyszczoną cukinię, którą także należy pokroić w kostkę. 
  • Teraz czas oddać odrobinę wody i dusić całość 10 minut. 
  • Tuż przed końcem dodaj przyprawy, makaron i wszystko razem wymieszaj. 

Makaron z pieczarkami i serem - diabeł tkwi w szczegółach 

Makaron z cukinią i pieczarkami można dodatkowo urozmaicić ulubionym kawałkiem sera startym na tarce. Poniżej znajdziesz kilka niezwykłych gatunków, które są kropką nad i każdej potrawy. 

  • Parmezan, ser pochodzący z Włoch, przez bogactwo zawartych w nim minerałów parmezan uznawany jest za najzdrowszy ser na świecie.
  • Ementaler - twardy ser podpuszczkowy wywodzący się ze Szwajcarii. Charakterystyczny lekko słodko-orzechowy smak sprawia, że to naprawdę wyjątkowy produkt z dużą ilością wapnia. 
  • Ser gouda to źródło cennych minerałów: cynku, magnezu, miedzi, żelaza, jodu, potasu i selenu, witamin z grupy B, a także witamin A, D i E.
  • Cheddar o ostrym, lekko kwaskowym i orzechowym smaku sprawi, że każde danie nabierze rumieńców. 

Zobacz też: Domowy makaron jest smaczny i zdrowy. Zobacz, jak przygotowuje go brytyjski kucharz Gordon Ramsey

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.