Makaron z kurczakiem i pieczarkami - pożywny dodatek
Oprócz warzyw w tego typu daniach warto dodać coś treściwego, kurczak idealnie sprawdza się w tej roli. Przygotowanie tego chudego mięsa zajmuje tylko kilka chwil. W zależności od potrzeb makaron z kurczakiem może być pełnoprawnym daniem lub pożywną sałatką, wszystko zależy od proporcji. Co jeszcze warto dodać do tego zgranego duetu? Podpowiadamy!
Makaron z pieczarkami i szpinakiem z dodatkiem cukinii
Ten wyjątkowy przepis wymaga tylko kilku składników, dodatkowy plus jest taki, że makaron z pieczarkami i szpinakiem z dodatkiem cukinii to bukiet sezonowych smaków, w sam raz na pożegnanie lata.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Makaron z cukinią i pieczarkami - lista składników
- Makaron razowy - ok. 40 g,
- Pieczarki - 5 sztuk,
- Pierś z kurczaka - ok. 100 g,
- Czosnek - 2 ząbki,
- Cukinia - połówka,
- Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa,
- Szpinak świeży - 1 duża garść,
- Cebula mała - 1 sztuka,
- Dodatki: ser żółty, sól, pieprz cayenne, curry, papryka słodka, bazylia, oregano do smaku,
Makaron z cukinią i pieczarkami - przygotowanie
Makaron z cukinią i pieczarkami przygotujesz w około 40 minut, to danie dobrze smakuje też na drugi dzień, można je odgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej.
- Na początku makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
- Następnie na gorącym oleju należy zeszklić czosnek i cebulę oraz podsmażyć umyte wcześniej i poszatkowane pieczarki.
- W kolejnym kroku dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę oraz obraną i oczyszczoną cukinię, którą także należy pokroić w kostkę.
- Teraz czas oddać odrobinę wody i dusić całość 10 minut.
- Tuż przed końcem dodaj przyprawy, makaron i wszystko razem wymieszaj.
Makaron z pieczarkami i serem - diabeł tkwi w szczegółach
Makaron z cukinią i pieczarkami można dodatkowo urozmaicić ulubionym kawałkiem sera startym na tarce. Poniżej znajdziesz kilka niezwykłych gatunków, które są kropką nad i każdej potrawy.
- Parmezan, ser pochodzący z Włoch, przez bogactwo zawartych w nim minerałów parmezan uznawany jest za najzdrowszy ser na świecie.
- Ementaler - twardy ser podpuszczkowy wywodzący się ze Szwajcarii. Charakterystyczny lekko słodko-orzechowy smak sprawia, że to naprawdę wyjątkowy produkt z dużą ilością wapnia.
- Ser gouda to źródło cennych minerałów: cynku, magnezu, miedzi, żelaza, jodu, potasu i selenu, witamin z grupy B, a także witamin A, D i E.
- Cheddar o ostrym, lekko kwaskowym i orzechowym smaku sprawi, że każde danie nabierze rumieńców.
Zobacz też: Domowy makaron jest smaczny i zdrowy. Zobacz, jak przygotowuje go brytyjski kucharz Gordon Ramsey