Prawdziwy sos bolognese - smaczna historia
Historia sosu bolognese zaczyna się w Bolonii, dla której alternatywną nazwą jest La Grassa, czyli ''tłusta'' z uwagi na bardzo kaloryczną kuchnię tego regionu. Prawdziwy sos bolognese w tradycyjnym wydaniu to ciepły sos mięsny, który przyrządza się z różnych gatunków mięsa (wołowina, boczek, kiełbasa), współczesna wersja bazuje raczej na wieprzowinie z dodatkiem pomidorów, których wcześniej nie dodawano, podstawą było mięso oraz kluski.
Sos do spaghetti bolognese - pyszny obiad w kilka minut
Spaghetti zajmuje wysokie miejsce na liście ulubionych dań całej rodziny. Dorośli doceniają krótki czas przygotowania, a dzieci prosty smak z pomidorową nutą. Gotowy sos do spaghetti bolognese dostępny jest w każdym sklepie spożywczym, ale aromatyczną wersję z naturalnych składników można z powodzeniem przygotować w zaciszu własnej kuchni. Poniżej lista składników oraz instrukcja.
Sos boloński - lista składników
Sos bolognese: przepis - jak przygotować idealne spaghetti?
Przepis na sos bolognese nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy chwila wolnego czasu, o szczegółach piszemy poniżej.
Gotowe spaghetti po wystudzeniu można podzielić na porcje i schować do lodówki, z pewnością przyda się na drugi dzień na obiad lub lunch do pracy. Spaghetti idealnie nadaje się na szybki posiłek dla dzieci, który można podgrzać na odrobinie masła. Naturalny sos wymieszany z makaronem smakuje nawet lepiej na drugi dzień.
Zobacz też: Obiad na szybko, czyli nieśmiertelny makaron z kurczakiem. Będzie bosko kremowy dzięki włoskiemu serowi