Sos bolognese - przepis na idealną bazę do spaghetti. Najlepiej smakuje na drugi dzień

Sos bolognese decyduje o porażce lub sukcesie spaghetti. Jak zrobić idealny sos, który sprawi, że włoskie danie na polskim stole nabierze rumieńców? Sprawdź z nami przepis na prawdziwy sos bolognese i poznaj jego niezwykłą historię.

Prawdziwy sos bolognese - smaczna historia 

Historia sosu bolognese zaczyna się w Bolonii, dla której alternatywną nazwą jest La Grassa, czyli ''tłusta'' z uwagi na bardzo kaloryczną kuchnię tego regionu. Prawdziwy sos bolognese w tradycyjnym wydaniu to ciepły sos mięsny, który przyrządza się z różnych gatunków mięsa (wołowina, boczek, kiełbasa), współczesna wersja bazuje raczej na wieprzowinie z dodatkiem pomidorów, których wcześniej nie dodawano, podstawą było mięso oraz kluski. 

Sos do spaghetti bolognese - pyszny obiad  w kilka minut 

Spaghetti zajmuje wysokie miejsce na liście ulubionych dań całej rodziny. Dorośli doceniają krótki czas przygotowania, a dzieci prosty smak z pomidorową nutą. Gotowy sos do spaghetti bolognese dostępny jest w każdym sklepie spożywczym, ale aromatyczną wersję z naturalnych składników można z powodzeniem przygotować w zaciszu własnej kuchni. Poniżej lista składników oraz instrukcja.

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Sos boloński - lista składników 

  • mięso mielone: wołowina z dodatkiem wieprzowiny - 500 g, 
  • bulion warzywny lub wołowy - 1 litr, 
  • puszka pomidorów - 400 g, 
  • koncentrat pomidorowy - 4 łyżki, 
  • czosnek - 2 ząbki, 
  • cebula - 1 duża sztuka, 
  • seler naciowy - 3 łodygi, 
  • marchewki - 2 sztuki, 
  • mleko - 3/4 szklanki, 
  • olej - 4 łyżki, 
  • lista przypraw: mała łyżeczka soli morskiej, oregano, pieprzu, 
  • makaron - 500 g, 
  • dodatki: parmezan, świeża bazylia 

Sos bolognese: przepis - jak przygotować idealne spaghetti?

Przepis na sos bolognese nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy chwila wolnego czasu, o szczegółach piszemy poniżej. 

  1. Na średniej patelni smażymy cebulę, następnie dodajemy ząbki czosnku. 
  2. Marchew i selera kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. 
  3. Następnie przekładamy warzywa do garnka. 
  4. Mielone mięso smażymy na patelni przez około 10 minut. 
  5. Po upływie tego czasu przekładamy mięso do garnka. 
  6. Teraz do garnka należy wlać gorący bulion.
  7. Dodajemy przyprawy. 
  8. W tym momencie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. 
  9. Całość należy zagotować i następnie zostawić na małym palniku przez około pół godziny. 
  10. Gotujemy makaron, ugotowany dodajemy do garnka. 
  11. Posypujemy całość parmezanem i posiekaną świeżą bazylią. 

Gotowe spaghetti po wystudzeniu można podzielić na porcje i schować do lodówki, z pewnością przyda się na drugi dzień na obiad lub lunch do pracy. Spaghetti idealnie nadaje się na szybki posiłek dla dzieci, który można podgrzać na odrobinie masła. Naturalny sos wymieszany z makaronem smakuje nawet lepiej na drugi dzień. 

Zobacz też: Obiad na szybko, czyli nieśmiertelny makaron z kurczakiem. Będzie bosko kremowy dzięki włoskiemu serowi

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.