Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach
Spaghetti carbonara to jedno z uwielbianych dań kuchni włoskiej. Tym razem zachęcamy do wykonania tej potrawy według instrukcji od Nigelli Lawson. Oryginalny przepis na spaghetti carbonara można przeczytać na oficjalnej stronie popularnej kucharki.
Oryginalna carbonara Matteo Brunettiego. Dodaje do niej nietypowy składnik
Spaghetti carbonara - przepis Nigelli Lawson. Z podanych składników przygotujesz dwie porcje
Przyrządzenie spaghetti carbonara nie jest trudne czy skomplikowane. Przygotujesz je z tych składników:
- makaron spaghetti - ćwierć kilograma,
- dojrzewająca włoska wędlina w kawałku (np. guanciale lub pancetta) - 100 gramów,
- jajko (plus osobne żółtko),
- masło (bez soli) - około 20 gramów,
- ser parmezan - 4 łyżki świeżo startego,
- wino (lub białego, wytrawnego wermutu) - 4 łyżki,
- oliwa - 2 łyżeczki,
- przyprawy - czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Spaghetti carbonara - przepis z sześciu składników i przydatny trik
Z tego przepisu przygotujesz smaczną potrawę
Jeśli chcesz zrobić dobre spaghetti carbonara, trzymaj się poniższej instrukcji:
- Zagotuj wodę na makaron, po czym dodaj sól. Włosi mawiają, że wodą na makaron powinna być tak słona jak ta w morzu;
- Z wędliny odetnij skórkę i podsmaż ją na oliwie na patelni;
- Mięso pokrój w kostkę i również wrzuć na patelnię
- Wlej na patelnię z wędliną wino (lub wermut), smaż całość przez trzy minuty, po czym zdejmij z ognia;
- Ubij masę z jajka, żółtka i przypraw (pieprzu i gałki muszkatołowej);
- Gdy makaron się ugotuje, znów wstaw patelnię na ogień. Dodaj do mięsa odsączony makaron i szklankę wody z gotowania, wymieszaj, po czym znów zdejmij patelnię z ognia;
- Wlej do makaronu z mięsem masę jajeczną i szybko wymieszaj. Uważaj, aby z masy nie zrobiła się jajecznica. Możesz dodać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu, jeśli trzeba.
- Gotowe danie posyp startym parmezanem, możesz udekorować je także świeżymi ziołami.
Smacznego!