Spaghetti carbonara - przepis Nigelli Lawson zmienia tradycyjną potrawę w coś wyjątkowego i pysznego. Koniecznie spróbujcie tej wersji spaghetti carbonara. Na pewno nie pożałujecie.
FatherSecret/pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach
Spaghetti carbonara to jedno z uwielbianych dań kuchni włoskiej. Tym razem zachęcamy do wykonania tej potrawy według instrukcji od Nigelli Lawson. Oryginalny przepis na spaghetti carbonara można przeczytać na oficjalnej stronie popularnej kucharki.
Spaghetti carbonara - przepis Nigelli Lawson. Z podanych składników przygotujesz dwie porcje
Przyrządzenie spaghetti carbonara nie jest trudne czy skomplikowane. Przygotujesz je z tych składników:
makaron spaghetti - ćwierć kilograma,
dojrzewająca włoska wędlina w kawałku (np. guanciale lub pancetta) - 100 gramów,
jajko (plus osobne żółtko),
masło (bez soli) - około 20 gramów,
ser parmezan - 4 łyżki świeżo startego,
wino (lub białego, wytrawnego wermutu) - 4 łyżki,
oliwa - 2 łyżeczki,
przyprawy - czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Z tego przepisu przygotujesz smaczną potrawę
Jeśli chcesz zrobić dobre spaghetti carbonara, trzymaj się poniższej instrukcji:
Zagotuj wodę na makaron, po czym dodaj sól. Włosi mawiają, że wodą na makaron powinna być tak słona jak ta w morzu;
Z wędliny odetnij skórkę i podsmaż ją na oliwie na patelni;
Mięso pokrój w kostkę i również wrzuć na patelnię
Wlej na patelnię z wędliną wino (lub wermut), smaż całość przez trzy minuty, po czym zdejmij z ognia;
Ubij masę z jajka, żółtka i przypraw (pieprzu i gałki muszkatołowej);
Gdy makaron się ugotuje, znów wstaw patelnię na ogień. Dodaj do mięsa odsączony makaron i szklankę wody z gotowania, wymieszaj, po czym znów zdejmij patelnię z ognia;
Wlej do makaronu z mięsem masę jajeczną i szybko wymieszaj. Uważaj, aby z masy nie zrobiła się jajecznica. Możesz dodać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu, jeśli trzeba.
Gotowe danie posyp startym parmezanem, możesz udekorować je także świeżymi ziołami.