Spaghetti carbonara - przepis Nigelli Lawson. Tak smaczne, że błyskawicznie zniknie z talerzy

Spaghetti carbonara - przepis Nigelli Lawson zmienia tradycyjną potrawę w coś wyjątkowego i pysznego. Koniecznie spróbujcie tej wersji spaghetti carbonara. Na pewno nie pożałujecie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach

Spaghetti carbonara to jedno z uwielbianych dań kuchni włoskiej. Tym razem zachęcamy do wykonania tej potrawy według instrukcji od Nigelli Lawson. Oryginalny przepis na spaghetti carbonara można przeczytać na oficjalnej stronie popularnej kucharki.

Spaghetti Carbonara / zdj. ilustracyjneOryginalna carbonara Matteo Brunettiego. Dodaje do niej nietypowy składnik

Spaghetti carbonara - przepis Nigelli Lawson. Z podanych składników przygotujesz dwie porcje

Przyrządzenie spaghetti carbonara nie jest trudne czy skomplikowane. Przygotujesz je z tych składników:

  • makaron spaghetti - ćwierć kilograma,
  • dojrzewająca włoska wędlina w kawałku (np. guanciale lub pancetta) - 100 gramów,
  • jajko (plus osobne żółtko),
  • masło (bez soli) - około 20 gramów,
  • ser parmezan - 4 łyżki świeżo startego,
  • wino (lub białego, wytrawnego wermutu) - 4 łyżki,
  • oliwa - 2 łyżeczki,
  • przyprawy - czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

CarbonaraSpaghetti carbonara - przepis z sześciu składników i przydatny trik

Z tego przepisu przygotujesz smaczną potrawę

Jeśli chcesz zrobić dobre spaghetti carbonara, trzymaj się poniższej instrukcji:

  1. Zagotuj wodę na makaron, po czym dodaj sól. Włosi mawiają, że wodą na makaron powinna być tak słona jak ta w morzu;
  2. Z wędliny odetnij skórkę i podsmaż ją na oliwie na patelni;
  3. Mięso pokrój w kostkę i również wrzuć na patelnię
  4. Wlej na patelnię z wędliną wino (lub wermut), smaż całość przez trzy minuty, po czym zdejmij z ognia;
  5. Ubij masę z jajka, żółtka i przypraw (pieprzu i gałki muszkatołowej);
  6. Gdy makaron się ugotuje, znów wstaw patelnię na ogień. Dodaj do mięsa odsączony makaron i szklankę wody z gotowania, wymieszaj, po czym znów zdejmij patelnię z ognia;
  7. Wlej do makaronu z mięsem masę jajeczną i szybko wymieszaj. Uważaj, aby z masy nie zrobiła się jajecznica. Możesz dodać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu, jeśli trzeba.
  8. Gotowe danie posyp startym parmezanem, możesz udekorować je także świeżymi ziołami.

Smacznego!

Więcej o: