Spaghetti carbonara to prawdziwa klasyka kuchni włoskiej. Potrawę sporządza się na bazie makaronu, jajek, boczku (w oryginale pancetty lub guanciale), sera (pecorino romano lub parmezanu) oraz czarnego pieprzu. Jego przygotowanie powinno zająć nie więcej niż 30 minut, tak więc jest to dobra opcja na szybkie i jednocześnie wykwintne danie obiadowe.
Wybór odpowiedniego tłuszczu do carbonary zazwyczaj wywołuje dużo kontrowersji. Zaleca się jednak sięgnięcie po guanciale - rodzaj słoniny z policzka wieprzowego oraz ewentualnie pancettę - rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego. Jeżeli nie mamy dostępu do takiego mięsa, wówczas można zastąpić je boczkiem surowym (koniecznie ze skórką) lub nawet boczkiem surowym wędzonym. Niezależnie od tego, na jaki rodzaj tłuszczu się zdecydujemy, zawsze należy dbać o to, by miał najwyższą jakość.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.