Spaghetti carbonara - przepis z sześciu składników. Trik, dzięki któremu żółtka się nie zetną

Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Dlaczego? Otóż Włosi znani są z tego, że z kilku podstawowych składników są w stanie wyczarować wspaniałe potrawy. Jednym z klasycznych włoskich dań jest spaghetti carbonara. Aby je prawidłowo przyrządzić trzeba pamiętać, by przed wylaniem sosu na makaron odczekać, aż makaron przestygnie. Inaczej makaron zetnie jajka, co może nam bardziej przypominać jajecznicę niż pyszny sos.

Spaghetti carbonara to prawdziwa klasyka kuchni włoskiej. Potrawę sporządza się na bazie makaronu, jajek, boczku (w oryginale pancetty lub guanciale), sera (pecorino romano lub parmezanu) oraz czarnego pieprzu. Jego przygotowanie powinno zająć nie więcej niż 30 minut, tak więc jest to dobra opcja na szybkie i jednocześnie wykwintne danie obiadowe.

Wybór odpowiedniego tłuszczu do carbonary zazwyczaj wywołuje dużo kontrowersji. Zaleca się jednak sięgnięcie po guanciale - rodzaj słoniny z policzka wieprzowego oraz ewentualnie pancettę - rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego. Jeżeli nie mamy dostępu do takiego mięsa, wówczas można zastąpić je boczkiem surowym (koniecznie ze skórką) lub nawet boczkiem surowym wędzonym. Niezależnie od tego, na jaki rodzaj tłuszczu się zdecydujemy, zawsze należy dbać o to, by miał najwyższą jakość.

Zobacz wideo Tylko 6 kroków do prawdziwego spaghetti carbonara

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Spaghetti carbonara - składniki potrzebne do wykonania dania

  • boczek wędzony surowy - 250 g;
  • makaron spaghetti - 300 g;
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • czosnek - 1 ząbek;
  • jaja - 2 szt.;
  • ser grana padano - 80 g;
  • pieprz mielony;
  • sól.

Spaghetti carbonara - wykonanie krok po kroku

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu.
  2. Na zimną patelnię wylej nieco oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzuć pokrojony boczek i podsmaż. Czosnek pokrój w plastry i dodaj do boczku. Boczek ściągnij z patelni i przełóż do czystej miseczki.
  3. Następnie oddziel żółtka od białek (białka możesz zamrozić lub wykorzystać, przygotowując inną potrawę). Do żółtek zetrzyj ser grana padano, całość wymieszaj i doprawiaj pieprzem.
  4. Makaron odcedź, zostawiając odrobinę wody z gotowania - jeśli sos będzie za gęsty, możesz rozrzedzić go wodą z makaronu. Odcedzony makaron wrzuć na czystą patelnię, dodaj boczek, wymieszaj. Wyłącz ogień, wylej masę jajeczną i wymieszaj.
  5. Gotowe danie wyłóż na talerz. Dodatkowo zetrzyj ser na wierzch dania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.