Jaki sos do spaghetti będzie najlepszy? Chyba najbardziej popularnym dodatkiem do charakterystycznego z uwagi na swoją długość makaronu jest sos boloński. Charakterystycznymi składnikami dla niego są przecier pomidorowy, mięso mielone i włoskie przyprawy. Jego popularność jest tym większa, że przyrządza się go w dość prosty sposób. Jednocześnie składniki mięsne można zamienić np. na granulat sojowy, tofu lub inne komponenty pochodzenia roślinnego.
Włosi, bo to elementem ich kuchni jest makaron spaghetti, przygotowują go jednak na różne sposoby. Może to być spaghetti:
Jak przygotować sos do spaghetti? Chociaż półki w supermarketach uginają się od gotowych produktów, które podaje się wraz z makaronem spaghetti, to taki dodatek można przygotować samemu. Tak, jak większość potraw kuchni włoskiej, danie to nie jest trudne do zrobienia. O czym pamiętać? Minimalizm jeśli chodzi o składniki sprawia, że nie warto decydować się na kompromisy. Poszczególne produkty powinny być świeże, dobrej jakości i możliwie bliskie włoskiemu oryginałowi. Warto podkreślić, że obecnie nawet oryginalne włoskie produkty są niemal dosłownie w zasięgu ręki.
Z czego przygotujemy sos do spaghetti? Składniki to przede wszystkim:
Jak przygotować sos do spaghetti krok po kroku? Pierwsze czynności związane są z przygotowaniem warzyw. Cebulę, czosnek, seler i paprykę trzeba drobno posiekać. Marchewka powinna zostać starta na tarce. Następnie trzeba rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej najpierw czosnek i cebulę, potem zaś mięso. Po przysmażeniu mięsa dodaje się resztę warzyw i smaży jeszcze przez kilka minut.
Do mięsa i warzyw wlewamy wino. W toku dalszego gotowania doprowadzamy do redukcji płynu. Następnie należy dodać koncentrat pomidorowy i zioła. Kolejnym etapem jest duszenie pod przykryciem przez przynajmniej godzinę. W tym celu podlewamy całość bulionem. W razie potrzeby uzupełniamy płyn. Podczas duszenia nie wolno zapominać o mieszaniu. Pozostaje już tylko doprawić i sos do spaghetti jest gotowy.
Do czego użyć sosu do spaghetti? Oczywiście można go śmiało wykorzystywać także do innych rodzajów makaronu. Taki sos bywa też dobrym wyborem w przypadku lasagni, faszerowanych warzyw (papryki, pomidora), różnych zapiekanek, calzone i warzywnych naleśników.
Zobacz też: Jak ugotować idealną porcję makaronu? Przyda ci się specjalna łyżka