Sos do spaghetti - składniki i przygotowanie. Do czego użyć sosu do spaghetti?

Sos do spaghetti kojarzy nam się ze smakiem pomidorów i aromatem ziół charakterystycznych dla włoskiej kuchni. Nie ma problemu, by przyrządzić go samemu. O czym warto pamiętać?

Jaki powinien być sos do spaghetti?

Jaki sos do spaghetti będzie najlepszy? Chyba najbardziej popularnym dodatkiem do charakterystycznego z uwagi na swoją długość makaronu jest sos boloński. Charakterystycznymi składnikami dla niego są przecier pomidorowy, mięso mielone i włoskie przyprawy. Jego popularność jest tym większa, że przyrządza się go w dość prosty sposób. Jednocześnie składniki mięsne można zamienić np. na granulat sojowy, tofu lub inne komponenty pochodzenia roślinnego.  

Włosi, bo to elementem ich kuchni jest makaron spaghetti, przygotowują go jednak na różne sposoby. Może to być spaghetti:

  • Carbonara - klasyczny włoski sos, który wykorzystywany jest także do spaghetti. Składnikami są w tym przypadku wędzona pancetta, masło, jaja, ser i natka pietruszki.  
  • Napoli - włoski sos pomidorowy, który wywodzi się z południowej części kraju. Jest bardzo prosty, z wyczuwalną obecnością oregano i bazylii. 
  • Putanesca - w jego skład wchodzą przede wszystkim pomidory, czosnek, oliwa, anchois, kapary i czarne oliwki. 
  • Arrabiata - niezwykle pikantny sos, którego smak uzyskiwany jest dzięki papryczce chili i czosnkowi. Właśnie te składniki przysmaża się na oliwie, później zalewa przecierem ze świeżych lub puszkowanych pomidorów, na koniec do sosu dodaje się pietruszkę.  
  • Z pesto - do spaghetti można też wykorzystać pesto domowej roboty. 

Sos do spaghetti: jak przygotować i o czym pamiętać?

Jak przygotować sos do spaghetti? Chociaż półki w supermarketach uginają się od gotowych produktów, które podaje się wraz z makaronem spaghetti, to taki dodatek można przygotować samemu. Tak, jak większość potraw kuchni włoskiej, danie to nie jest trudne do zrobienia. O czym pamiętać? Minimalizm jeśli chodzi o składniki sprawia, że nie warto decydować się na kompromisy. Poszczególne produkty powinny być świeże, dobrej jakości i możliwie bliskie włoskiemu oryginałowi. Warto podkreślić, że obecnie nawet oryginalne włoskie produkty są niemal dosłownie w zasięgu ręki. 

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Sos do spaghetti: składniki

Z czego przygotujemy sos do spaghetti? Składniki to przede wszystkim:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała papryka
  • 1 marchewka
  • 1 niewielka cebula
  • 2 - 3 gałązki selera naciowego
  • 0,5 l białego wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu
  • 1 łyżka świeżego oregano (posiekane) 
  • 1/2 łyżki bazylii
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
  • świeża bazylia do dekoracji 

Sos do spaghetti krok po kroku

Jak przygotować sos do spaghetti krok po kroku? Pierwsze czynności związane są z przygotowaniem warzyw. Cebulę, czosnek, seler i paprykę trzeba drobno posiekać. Marchewka powinna zostać starta na tarce. Następnie trzeba rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej najpierw czosnek i cebulę, potem zaś mięso. Po przysmażeniu mięsa dodaje się resztę warzyw i smaży jeszcze przez kilka minut. 

Do mięsa i warzyw wlewamy wino. W toku dalszego gotowania doprowadzamy do redukcji płynu. Następnie należy dodać koncentrat pomidorowy i zioła. Kolejnym etapem jest duszenie pod przykryciem przez przynajmniej godzinę. W tym celu podlewamy całość bulionem. W razie potrzeby uzupełniamy płyn. Podczas duszenia nie wolno zapominać o mieszaniu. Pozostaje już tylko doprawić i sos do spaghetti jest gotowy.

Do czego użyć sosu do spaghetti? Podpowiadamy 

Do czego użyć sosu do spaghetti? Oczywiście można go śmiało wykorzystywać także do innych rodzajów makaronu. Taki sos bywa też dobrym wyborem w przypadku lasagni, faszerowanych warzyw (papryki, pomidora), różnych zapiekanek, calzone i warzywnych naleśników.   

Zobacz też: Jak ugotować idealną porcję makaronu? Przyda ci się specjalna łyżka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.