Jak ugotować idealną porcję makaronu? Przyda ci się specjalna łyżka

Jak odmierzyć idealną ilość makaronu na jedną porcję? Wcale nie trzeba do tego wykorzystywać wagi. Sprawdź, jak zrobić to w łatwy sposób, używając jednego z kuchennych przyborów.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Wiele osób, gdy chce ugotować spaghetti, odmierza ilość makaronu po prostu "na oko". Będzie za dużo? Zostanie na jutro? Będzie za mało? Ups... Dziś mamy sposób, dzięki któremu łatwo odmierzysz potrzebną ilość. I to bez używania wagi. 

Jak wykorzystać łyżkę do spaghetti?

Masz w domu łyżkę do spaghetti? Tak, chodzi o tę, którą wyjmujesz go z garnka. Ma spore "ząbki" na brzegach, służące do łatwiejszego chwytania porcji makaronu, a na środku spory otwór. I jeśli do tej pory wydawało ci się, że ten otwór jest po to, by łatwiej odcedzać wodę, to od razu sprostujemy ten błąd. Otwór w łyżce służy do... porcjowania!

Zobacz wideo

Weź nieugotowany i niepołamany makaron spaghetti, a następnie włóż w otwór łyżki. Tyle, ile zmieści się go wewnątrz, stanowi zwykle idealną ilość na porcję dla jednej osoby. Po ugotowaniu będzie to zwykle około 80-100 g, w zależności od tego, z jakiej mąki zrobiony jest makaron.

Mało? Pamiętaj, że posiłki bazujące na makaronie nie powinny mieć go za dużo. Do posiłku należy dodać źródło białka i świeże warzywa. Na ich bazie najlepiej przygotować aromatyczny sos

Łatwy sposób na odcedzanie makaronu

Niezależnie od tego, jaki makaron gotujesz, możesz odcedzić go w łatwy sposób. Zamiast stawiać durszlak w zlewie albo opierać go na brzegach zlewu (to często kończy się wywrotką i makaronem w odpływie), weź cedzak, włóż go do garnka z ugotowanym makaronem, a potem złap (oczywiście korzystając z rękawiczek!) za brzegi obu naczyń i wylej wodę. 

Sposób pokazała TikTokerka Shannon Doherty, a jej filmik spotkał się z ogromną liczbą pozytywnych reakcji. Możesz zobaczyć go poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.