A skoro rozmawiamy o sosie pomidorowym, to może pomidorówka?
Rozgrzewamy oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Kroimy także w drobną kostkę seler naciowy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach marchewkę. Podsmażamy warzywa. Powinny być solidnie podsmażone. Odkładamy na bok, najlepiej w ogóle przekładamy z garnka na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Nie dolewamy tłuszczu. Z boczku wytopi się on po chwili.
Pod koniec smażenia dodajemy warzywa. Dodajemy mięso. Robimy to stopniowo, podsmażamy porcję, przesuwamy na bok i dokładamy kolejną. Mięso mieszamy solidnie z warzywami. Dodajemy wino. Tak podgotowujemy około pięciu minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, bulion oraz pomidory z puszki.
Wszystko razem gotujemy przez 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy, dodajemy czosnek i oregano. Jeśli chcemy uzyskać klasyczne spaghetti bolońskie, pomijamy te składniki. Smażymy wszystko kolejną godzinę. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem.