Więcej szybkich przepisów znajdziesz na gazeta.pl
Makaron Aglio Olio to istota kuchni włoskiej. Jego przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste, a smak zachwyci każdego miłośnika makaronów. Kiedy nie masz czasu na gotowanie, ten przepis na szybki obiad sprawdzi się idealnie Jeśli lubisz wyrazisty smak czosnku i delikatną ostrość papryczki, zrób ten makaron dziś na obiad, zachwyt gwarantowany.
Żeby zrobić jeden z najpyszniejszych włoskich makaronów, potrzebujesz: makaron, 4 składniki, patelnię i jakieś 10 minut.
Składniki:
Gdy makaron się gotuje, na patelnię wrzuć drobno posiekany czosnek i papryczkę. Smaż chwilkę, by czosnek nie ściemniał. Gdy makaron będzie al dente, wyjmij go z garnka i włóż na patelnię. Wymieszaj dokładnie i dodaj 3-4 łyżki wody z garnka, gdzie gotował się makaron, w ten sposób wytworzy się pyszny sos, który idealnie złączy składniki. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę. Smacznego!
Wskazówka: Świetnym dodatkiem do makaronu Aglio Olio jest starty parmezan lub inny twardy ser - posyp nim danie i ciesz się kulinarną podróżą do Włoch.