Szybki obiad z niczego. Ten makaron to klasyka kuchni włoskiej. Potrzebujesz do niego tylko 4 składników

Kuchnia włoska słynie na całym świecie ze swojej lekkości i niepowtarzalnych smaków. Makaron Aglio Olio to kwintesencja włoskiego smaku. Zrób go już dziś i wyrusz w podróż kulinarną do słonecznej Italii. Musisz przygotować tylko 4 składniki i w 10 minut przyrządzisz szybki obiad

Więcej szybkich przepisów znajdziesz na gazeta.pl

Makaron Aglio Olio to istota kuchni włoskiej. Jego przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste, a smak zachwyci każdego miłośnika makaronów. Kiedy nie masz czasu na gotowanie, ten przepis na szybki obiad sprawdzi się idealnie Jeśli lubisz wyrazisty smak czosnku i delikatną ostrość papryczki, zrób ten makaron dziś na obiad, zachwyt gwarantowany.

Makaron Aglio Olio - przepis:

Żeby zrobić jeden z najpyszniejszych włoskich makaronów, potrzebujesz: makaron, 4 składniki, patelnię i jakieś 10 minut.

Składniki:

  • 500 g. makaronu spaghetti
  • Główka czosnku
  • Dwie mniejsze ostre papryczki
  • Dwie łyżki natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Gdy makaron się gotuje, na patelnię wrzuć drobno posiekany czosnek i papryczkę. Smaż chwilkę, by czosnek nie ściemniał. Gdy makaron będzie al dente, wyjmij go z garnka i włóż na patelnię. Wymieszaj dokładnie i dodaj 3-4 łyżki wody z garnka, gdzie gotował się makaron, w ten sposób wytworzy się pyszny sos, który idealnie złączy składniki. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę. Smacznego! 

Wskazówka: Świetnym dodatkiem do makaronu Aglio Olio jest starty parmezan lub inny twardy ser - posyp  nim danie i ciesz się kulinarną podróżą do Włoch.  

Zobacz wideo
Więcej o: