Makowiec to tradycyjne świąteczne ciasto, które przybiera różną formę, czasami występuje w kształcie makowego warkocza, innym razem przypomina keks w towarzystwie bakalii. Sklepowe półki uginają się od gotowych produktów, ale jeśli zależy Ci na sprawdzonym składzie, przygotuj ciasto samodzielnie w domu. Cały proces nie jest bardzo wymagający, a ciasto makowe to fantastyczny smak, który tworzy wyjątkową atmosferę w każde święta. Szukasz przepisu na szybkie ciasto z makiem? Sprawdź naszą recepturę! Do świątecznych wypieków warto zaprosić całą rodzinę, dekorowanie z pewnością zainteresuje najmłodszych. Odpowiednio wcześniej trzeba wybrać się też na zakupy. Więcej na ten temat piszemy poniżej.
Zanim przejdziemy do pieczenia, konieczne będą zakupy, makowiec na kruchym cieście z maku mielonego oznacza konieczność użycia dość specyficznych składników, które na co dzień trudno będzie znaleźć w kuchni. Szykuj się więc na zakupy, szczegóły poniżej.
Szybkie ciasto z makiem - składniki na ciasto
Proste ciasto z makiem mielonym - składniki na masę
Przygotowanie prostego ciasta z makiem mielonym dzielimy na dwa etapy: przygotowanie masy i ciasta. To stosunkowo proste etapy, ale wymagają chwili wolnego czasu.
Etap 1 masa makowa:
Etap 2 ciasto:
Zobacz też: Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz to hit do kawki. Puszyste, owocowe, obłędne