Ciasto makowe - must have na święta
Makowiec to tradycyjne świąteczne ciasto, które przybiera różną formę, czasami występuje w kształcie makowego warkocza, innym razem przypomina keks w towarzystwie bakalii. Sklepowe półki uginają się od gotowych produktów, ale jeśli zależy Ci na sprawdzonym składzie, przygotuj ciasto samodzielnie w domu. Cały proces nie jest bardzo wymagający, a ciasto makowe to fantastyczny smak, który tworzy wyjątkową atmosferę w każde święta. Szukasz przepisu na szybkie ciasto z makiem? Sprawdź naszą recepturę! Do świątecznych wypieków warto zaprosić całą rodzinę, dekorowanie z pewnością zainteresuje najmłodszych. Odpowiednio wcześniej trzeba wybrać się też na zakupy. Więcej na ten temat piszemy poniżej.
Piernik staropolski dojrzewający. Chcesz, by był idealny na święta? Zacznij już dziś
Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego - lista składników
Zanim przejdziemy do pieczenia, konieczne będą zakupy, makowiec na kruchym cieście z maku mielonego oznacza konieczność użycia dość specyficznych składników, które na co dzień trudno będzie znaleźć w kuchni. Szykuj się więc na zakupy, szczegóły poniżej.
Szybkie ciasto z makiem - składniki na ciasto
- mąka pszenna - 200 g
- żółtka - 2 sztuki
- masło - 100 g
- śmietana - 2 łyżki
- cukier - 80 g
- proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka
Proste ciasto z makiem mielonym - składniki na masę
- suchy mielony mak - 300 g
- mleko - 300 ml
- cukier - 1 szklanka
- miód - 2 łyżki
- śliwki kalifornijskie - 100 g
- suszona żurawina - 100 g
- suszona morela - 100 g
- jajka - 4 sztuki
Zobacz wideo
Makowiec bez pieczenia - przepis
Ciasto miodownik - niezastąpione jesienią. Miód akacjowy robi robotę
Ciasto z makiem - przepis krok po kroku
Przygotowanie prostego ciasta z makiem mielonym dzielimy na dwa etapy: przygotowanie masy i ciasta. To stosunkowo proste etapy, ale wymagają chwili wolnego czasu.
Etap 1 masa makowa:
- Mleko wlej do rondelka, dodaj połowę cukru i miód. Całość zagotuj.
- Dodaj mielony mak, zamieszaj i gotuj przez około 2 minuty.
- Odstaw masę do ostudzenia.
- Bakalie posiekaj na drobno i dodaj do maku.
- W kolejnym kroku dodaj żółtka i dobrze wymieszaj.
- Utrzep białka, dodaj do masy i delikatnie zamieszaj.
Etap 2 ciasto:
- Zagnieć ciasto, wykorzystaj do tego pozostałe składniki
- Ćwierć ciasta należy rozwałkować i wykroić 12 ulubionych kształtów np. gwiazdki. Odkładamy tę część ciasta na bok.
- Resztę ciasta należy wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na 20 minut. Temperatura pieczenia to 180 stopni.
- Na lekko podpieczony spód wyłóż masę i wyrównaj. Ułóż na wierzchu gwiazdki.
- Ponownie wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Temperatura pieczenia to 180 stopni.
- Po ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Zobacz też: Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz to hit do kawki. Puszyste, owocowe, obłędne