Ciasto z makiem. Przepis na makowiec na kruchym cieście z maku mielonego

Ciasto z makiem to jeden ze świątecznych przysmaków. Szukasz kulinarnych wskazówek przed Bożym Narodzeniem? Sprawdź przepis na proste ciasto z makiem mielonym.

Ciasto makowe - must have na święta 

Makowiec to tradycyjne świąteczne ciasto, które przybiera różną formę, czasami występuje w kształcie makowego warkocza, innym razem przypomina keks w towarzystwie bakalii. Sklepowe półki uginają się od gotowych produktów, ale jeśli zależy Ci na sprawdzonym składzie, przygotuj ciasto samodzielnie w domu. Cały proces nie jest bardzo wymagający, a ciasto makowe to fantastyczny smak, który tworzy wyjątkową atmosferę w każde święta. Szukasz przepisu na szybkie ciasto z makiem? Sprawdź naszą recepturę! Do świątecznych wypieków warto zaprosić całą rodzinę, dekorowanie z pewnością zainteresuje najmłodszych. Odpowiednio wcześniej trzeba wybrać się też na zakupy. Więcej na ten temat piszemy poniżej. 

Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego - lista składników 

Zanim przejdziemy do pieczenia, konieczne będą zakupy, makowiec na kruchym cieście z maku mielonego oznacza konieczność użycia dość specyficznych składników, które na co dzień trudno będzie znaleźć w kuchni. Szykuj się więc na zakupy, szczegóły poniżej. 

Szybkie ciasto z makiem - składniki na ciasto 

  • mąka pszenna - 200 g
  • żółtka - 2 sztuki 
  • masło - 100 g 
  • śmietana - 2 łyżki 
  • cukier - 80 g 
  • proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka 

Proste ciasto z makiem mielonym - składniki na masę 

  • suchy mielony mak - 300 g 
  • mleko - 300 ml 
  • cukier - 1 szklanka 
  • miód - 2 łyżki
  • śliwki kalifornijskie - 100 g 
  • suszona żurawina - 100 g 
  • suszona morela - 100 g 
  • jajka - 4 sztuki 
Zobacz wideo Makowiec bez pieczenia - przepis

Ciasto z makiem - przepis krok po kroku 

Przygotowanie prostego ciasta z makiem mielonym dzielimy na dwa etapy: przygotowanie masy i ciasta. To stosunkowo proste etapy, ale wymagają chwili wolnego czasu. 

Etap 1 masa makowa: 

  1. Mleko wlej do rondelka, dodaj połowę cukru i miód. Całość zagotuj. 
  2. Dodaj mielony mak, zamieszaj i gotuj przez około 2 minuty. 
  3. Odstaw masę do ostudzenia. 
  4. Bakalie posiekaj na drobno i dodaj do maku. 
  5. W kolejnym kroku dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. 
  6. Utrzep białka, dodaj do masy i delikatnie zamieszaj. 

Etap 2 ciasto: 

  1. Zagnieć ciasto, wykorzystaj do tego pozostałe składniki 
  2. Ćwierć ciasta należy rozwałkować i wykroić 12 ulubionych kształtów np. gwiazdki. Odkładamy tę część ciasta na bok.
  3. Resztę ciasta należy wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na 20 minut. Temperatura pieczenia to 180 stopni. 
  4. Na lekko podpieczony spód wyłóż masę i wyrównaj. Ułóż na wierzchu gwiazdki.
  5. Ponownie wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Temperatura pieczenia to 180 stopni. 
  6. Po ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. 

Zobacz też: Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz to hit do kawki. Puszyste, owocowe, obłędne

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.