Ciasto o wdzięcznej nazwie Marysieńka to pyszny i efektowny deser nie tylko na specjalne okazje. Uwodzi smakiem i chrupiącym dodatkiem, a każdy kto spróbuje Marysieńki, od razu się zakocha w tym cieście. Zrób Marysieńkę na święta, a twoi goście będą zachwyceni.
7
Svetlana Timofeeva /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
REKLAMA
Ciasto Marysieńka jest tak pyszne, że nie sposób zjeść tylko jednego kawałka. Przepyszny biszkopt, krem budyniowy i chrupiące orzechy zachwycą każdego łasucha i gwarantuję Ci, że Marysieńka zrobi furorę na świątecznym stole. Przekładane ciasto Marysieńka jest wyjątkowo proste w wykonaniu - kakaowy biszkopt zawsze się udaje, a kremy budyniowy i orzechowy są banalne.
Ciasto Marysieńka - przepis:
Składniki:
Na biszkopt kakaowy potrzebujemy:
7 jajek
Szklankę drobnego cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa
25 dag orzechów włoskich
5 białek
niepełna szklanka cukru
1.5 łyżki miodu
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
Pół litra mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
Szklanka cukru
Budyń śmietankowy
250 g. masła
Ciasto Marysieńka - przygotowanie:
Zobacz wideo
Najpierw przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i po jednym żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po ostudzeniu pokrój na dwie części w poprzek. Można również upiec dwa cieńsze biszkopty, dzieląc składniki na połowę,
Następnie przygotuj ciasto orzechowe. Do ubitych na sztywno białek dodaj cukier i drobno posiekane orzechy, miód i obie mąki wymieszane z proszkiem. Masę przełóż do formy tej samej co biszkopt i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
Teraz czas na krem. Pół szklanki mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj proszek budyniowy i pół szklanki mleka. Powstałą miksturę wlewaj na gotujące się mleko i całość gotuj, powoli mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i ostudź. Następnie utrzyj masło i po łyżce dodawaj do masy budyniowej, cały czas miksując.
Czas na przekładanie ciasta. Na ciemny biszkopt nałóż połowę kremu i delikatnie rozsmaruj. Na to nałóż placek orzechowy, a na placek resztę kremu budyniowego. na górę połóż drugi biszkopt i wierzch polej polewą czekoladową.
Tak przygotowane ciasto na stałe zagości na Waszych stołach.