Marysieńka - ciasto idealne. Słynny przekładaniec z chrupiącą wkładką zachwyci gości

Ciasto o wdzięcznej nazwie Marysieńka to pyszny i efektowny deser nie tylko na specjalne okazje. Uwodzi smakiem i chrupiącym dodatkiem, a każdy kto spróbuje Marysieńki, od razu się zakocha w tym cieście. Zrób Marysieńkę na święta, a twoi goście będą zachwyceni.

 Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Ciasto Marysieńka jest tak pyszne, że nie sposób zjeść tylko jednego kawałka. Przepyszny biszkopt, krem budyniowy i chrupiące orzechy zachwycą każdego łasucha i gwarantuję Ci,  że Marysieńka zrobi furorę na świątecznym stole. Przekładane ciasto Marysieńka jest wyjątkowo proste w wykonaniu -  kakaowy biszkopt zawsze się udaje, a kremy budyniowy i orzechowy są banalne. 

Ciasto Marysieńka - przepis:

Składniki: 

Na biszkopt kakaowy potrzebujemy:

  • 7 jajek
  • Szklankę drobnego cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 5 białek
  • niepełna szklanka cukru
  • 1.5 łyżki miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • Pół litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • Szklanka cukru
  • Budyń śmietankowy
  • 250 g. masła

Ciasto Marysieńka - przygotowanie:

Zobacz wideo
  • Najpierw przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i po jednym żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po ostudzeniu pokrój na dwie części w poprzek. Można również upiec dwa cieńsze biszkopty, dzieląc składniki na połowę,
  • Następnie przygotuj ciasto orzechowe. Do ubitych na sztywno białek dodaj cukier i drobno posiekane orzechy, miód i obie mąki wymieszane z proszkiem. Masę przełóż do formy tej samej co biszkopt i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
  • Teraz czas na krem. Pół szklanki mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj proszek budyniowy i pół szklanki mleka. Powstałą miksturę wlewaj na gotujące się mleko i całość gotuj, powoli mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i ostudź. Następnie utrzyj masło i po łyżce dodawaj do masy budyniowej, cały czas miksując.
  • Czas na przekładanie ciasta. Na ciemny biszkopt nałóż połowę kremu i delikatnie rozsmaruj. Na to nałóż placek orzechowy, a na placek resztę kremu budyniowego. na górę połóż drugi biszkopt i wierzch polej polewą czekoladową. 

Tak przygotowane ciasto na stałe zagości na Waszych stołach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.