Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.
Są takie ciasta, do których chętnie wracamy. Mowa szczególnie o tych, które robi się łatwo i z łatwodostępnych składników. Dlatego tak często piecze się klasyczne ciasto marchewkowe czy drożdżowe na tysiąc sposobów. Miejsce w tym gronie zdecydowanie należy się wypiekowi, o którym piszemy dziś.
Ciasto wiewiórka przypomina nieco deser o innej, raczej niedeserowej nazwie. Znacie ciasto salceson?
Składniki na keksówkę lub mniejszą blachę:
Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru. Orzechy siekamy, a jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm.
W misie miksera ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przestając miksować, cienką strużką wlewamy olej. Do masy dodajemy połowę suchych składników. Miksujemy, po czym dodajemy kolejną porcję. Wyłączamy mikser. Do środka przekładamy jabłka oraz orzechy i mieszamy je drewnianą łyżką lub szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyściełamy pergaminem. Do środka przekładamy masę i wyrównujemy. Ciasto wiewiórka powinno trafić do piekarnika na 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy włożony do środka patyczek wychodzi suchy.. Jeśli tak, wyciągamy ciasto. Jeżeli zostaje na nim jeszcze surowa masa, ciasto pieczemy jeszcze przez kilka-kilkanaście minut, ale nie dłużej niż przez godzinę.
By uniknąć ewentualnego spieczenia wierzchu, wypiek możemy przykryć folią aluminiową błyszczącą stroną do góry.
Ciasto wiewiórka po wyjęciu z piekarnika studzimy. Teraz możemy je pokroić i podawać. Warto też posypać je cukrem pudrem lub oblać polewą - świetnie sprawdzi się czekoladowa albo toffi.