• Link został skopiowany

Ciasto wiewiórka, czyli remedium na jesienną chandrę. Superproste, superszybkie, supertanie

Ciasto wiewiórka nie jest może tak znane, jak szarlotka czy sernik królewski, ale zdecydowanie na chwilę uwagi zasługuje. Szczególnie jesienią, bo możemy do niego wykorzystać krajowe jabłka oraz to, co z sezonem kojarzy nam się najbardziej - cynaaamon.
Ciasto wiewiórka. Zdj. ilustracyjne
shutterstock.com / Popoudina Svetlana

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Ciasto wiewiórka - wypada je znać

Są takie ciasta, do których chętnie wracamy. Mowa szczególnie o tych, które robi się łatwo i z łatwodostępnych składników. Dlatego tak często piecze się klasyczne ciasto marchewkowe czy drożdżowe na tysiąc sposobów. Miejsce w tym gronie zdecydowanie należy się wypiekowi, o którym piszemy dziś.

Ciasto wiewiórka przypomina nieco deser o innej, raczej niedeserowej nazwie. Znacie ciasto salceson?

Ciasto wiewiórka - przepis

Składniki na keksówkę lub mniejszą blachę:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 4 jajka rozm. M
  • łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • 2-3 duże jabłka
  • szklanka orzechów włoskich
Zobacz wideo Próżniak, czyli gdy bakalie w keksie zastąpimy jabłkami

Ciasto wiewiórka - przepis krok po kroku:

Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru. Orzechy siekamy, a jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm.

W misie miksera ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przestając miksować, cienką strużką wlewamy olej. Do masy dodajemy połowę suchych składników. Miksujemy, po czym dodajemy kolejną porcję. Wyłączamy mikser. Do środka przekładamy jabłka oraz orzechy i mieszamy je drewnianą łyżką lub szpatułką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyściełamy pergaminem. Do środka przekładamy masę i wyrównujemy. Ciasto wiewiórka powinno trafić do piekarnika na 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy włożony do środka patyczek wychodzi suchy.. Jeśli tak, wyciągamy ciasto. Jeżeli zostaje na nim jeszcze surowa masa, ciasto pieczemy jeszcze przez kilka-kilkanaście minut, ale nie dłużej niż przez godzinę.

By uniknąć ewentualnego spieczenia wierzchu, wypiek możemy przykryć folią aluminiową błyszczącą stroną do góry.

Ciasto wiewiórka po wyjęciu z piekarnika studzimy. Teraz możemy je pokroić i podawać. Warto też posypać je cukrem pudrem lub oblać polewą - świetnie sprawdzi się czekoladowa albo toffi.

Więcej o: