Makaron z kurkami - przepis na lekki obiad z dodatkiem świeżych i aromatycznych grzybów prosto z lasu

Sezon na grzyby powoli się rozpoczyna, co za tym idzie, nasze menu będzie bogate w ten kładnik. Jednymi z najbardziej lubianych są kurki, które chętnie dodajemy do sosów, jajecznicy czy zup. Makaron z kurkami to przepis na wyśmienity i lekki obiad, smak dodatkowo podkreśli śmietanka, parmezan i świeże zioła.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kurki to prawdziwy letni rarytas, który często gości w domowym menu. Niewielkie, chrupiące grzyby o pięknym kolorze świetnie pasują dodane do zup, sosów i smacznych dań. Wystarczy niewiele składników, by stworzyć na bazie grzybów smaczny posiłek - pamiętajmy, że sekret smaku tkwi w prostocie. 

Kurki. Przepis na kremowe spaghetti z grzybami w roli głównejKurki. Przepis na kremowe spaghetti z grzybami w roli głównej

Makaron z kurkami - letni rarytas na talerzu

Odkąd kurki pojawiły się na bazarkach, zastanawiamy się, w jaki sposób je przygotować. Dań z nimi w roli głównej jest mnóstwo, wystarczy wybrać jeden z nich, by rozkoszować się wyjątkowym smakiem i aromatem grzybów. Czasami dodatek masła, świeżych ziół i przypraw wystarczy, by wydobyć z nich wszystko, co najlepsze i stworzyć wyrafinowane danie w zaledwie kilka minut. 

Przepis na makaron z kurkami sprawdzi się idealnie w ciepłe dni i nie tylko. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a składniki, których potrzebujemy, z pewnością znajdziemy w swojej kuchni. Warto także wspomnieć, że recepturę można przygotować na wiele sposobów, dodając ulubione dodatki, dzięki czemu za każdym razem możemy uzyskać inny, smaczny i oryginalne efekt. 

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

Przepis na makaron z kurkami 

Składniki: 

  • 200 g ulubionego makaronu, 
  • 400 g świeżych kurek, 
  • 200 ml śmietanki kremówki, 
  • 50 g parmezanu, 
  • ząbek czosnku, 
  • łyżka masła, 
  • świeży tymianek, 
  • natka pietruszki, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron gotujemy al dente według zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu.
  2. Kurki dokładnie i delikatnie oczyszczamy i osuszamy. Grzyby kroimy na pół. 
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży tymianek, a po chwili kurki. Smażymy przez około cztery minuty, aż całość nabierze kolorów. 
  4. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
  5. Makaron dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy. 
  6. Przekładamy na talerz, całość posypujemy obficie parmezanem i gotowe! 
Więcej o: