Sos śmietanowy z kurkami, czyli najlepszy dodatek do makaronu. Ważny jest typ śmietany

Sos śmietanowy z kurkami to prosty i zarazem przepyszny dodatek do makaronu, ale także polędwiczek i sztuki mięsa. Przepis jest banalny, ale warto zwrócić uwagę, jakiej śmietany używamy. Lepiej zrezygnować z kwaśnej dwunastaki, czy osiemnastki - słodkie śmietany sprawdzą się lepiej.
Zobacz wideo

Sos z kurek to wymarzony dodatek do letniego obiadu, niezależnie, czy masz w planach makaron, czy polędwiczki wieprzowe. Przepis jest banalny o i co ważne, bardzo szybki. Ja zrobić najlepszy sos śmietanowy z kurkami? 

Sos z kurkami - kremowe arcydzieło smaku

Składniki:

  • 500-700 g oczyszczonych kurek
  • 1 pełna łyżka masła
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml śmietanki 30 proc
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania

Sos kurkowy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 3-4 łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj oczyszczone kurki (większe możesz pokroić na pół). Kiedy kurki zaczną się rumienić, lekko je osól i dodaj masło. Duś przez 4-5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Do podsmażonych kurek wlej śmietankę, dopraw pieprzem i zmniejsz moc palnika. Duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp posiekaną natką.

Tal przygotowany sos to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli uwielbiasz dania z grzybów, koniecznie zainspiruj się tym prostym przepisem na najlepszy sos.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.