Sos śmietanowy z kurkami, czyli najlepszy dodatek do makaronu. Ważny jest typ śmietany

Sos śmietanowy z kurkami to prosty i zarazem przepyszny dodatek do makaronu, ale także polędwiczek i sztuki mięsa. Przepis jest banalny, ale warto zwrócić uwagę, jakiej śmietany używamy. Lepiej zrezygnować z kwaśnej dwunastaki, czy osiemnastki - słodkie śmietany sprawdzą się lepiej.
Zobacz wideo

Sos z kurek to wymarzony dodatek do letniego obiadu, niezależnie, czy masz w planach makaron, czy polędwiczki wieprzowe. Przepis jest banalny o i co ważne, bardzo szybki. Ja zrobić najlepszy sos śmietanowy z kurkami? 

Czubajka kaniaJak odróżnić kanię od muchomora? Bulwa, pierścień i łatki to podstawa

Sos z kurkami - kremowe arcydzieło smaku

Składniki:

  • 500-700 g oczyszczonych kurek
  • 1 pełna łyżka masła
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml śmietanki 30 proc
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania

Sos kurkowy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 3-4 łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj oczyszczone kurki (większe możesz pokroić na pół). Kiedy kurki zaczną się rumienić, lekko je osól i dodaj masło. Duś przez 4-5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Do podsmażonych kurek wlej śmietankę, dopraw pieprzem i zmniejsz moc palnika. Duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp posiekaną natką.

Kiedy wyrywamy cebulę? Ważny jest kolor szczypioruKiedy wyrywamy cebulę? Kluczem jest kolor szczypioru

Tal przygotowany sos to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli uwielbiasz dania z grzybów, koniecznie zainspiruj się tym prostym przepisem na najlepszy sos.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: