Sos z kurek to wymarzony dodatek do letniego obiadu, niezależnie, czy masz w planach makaron, czy polędwiczki wieprzowe. Przepis jest banalny o i co ważne, bardzo szybki. Ja zrobić najlepszy sos śmietanowy z kurkami?
Sos z kurkami - kremowe arcydzieło smaku
Składniki:
- 500-700 g oczyszczonych kurek
- 1 pełna łyżka masła
- kilka łyżek oliwy
- 1 średnia cebula
- 200 ml śmietanki 30 proc
- sól, pieprz
- natka pietruszki do podania
Sos kurkowy - sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 3-4 łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli dodaj oczyszczone kurki (większe możesz pokroić na pół). Kiedy kurki zaczną się rumienić, lekko je osól i dodaj masło. Duś przez 4-5 minut, co chwilę mieszając.
- Do podsmażonych kurek wlej śmietankę, dopraw pieprzem i zmniejsz moc palnika. Duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp posiekaną natką.
Tal przygotowany sos to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli uwielbiasz dania z grzybów, koniecznie zainspiruj się tym prostym przepisem na najlepszy sos.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.