Cebula to warzywo o wielu właściwościach. Nasze babcie i mamy często przypisują jej magiczną moc... i mają rację! Produkt ten powinien zawsze gościć w naszych kuchniach.
Cebula jest bogata w wiele ważnych składników o właściwościach leczniczych, które zwiększają odporność czy pomagają w oczyszczaniu dróg oddechowych. Zawiera m.in. witaminę C, B6, wapń, potas, żelazo, a także kwercetynę. Przeciwutleniacz ten działa przeciwcukrzycowo, przeciwnowotworowo i obniża ciśnienie krwi. Znajdziemy w niej również związki siarki o działaniu bakteriobójczym czy ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy.
Wiedząc o jej wyjątkowych właściwościach oraz możliwościach zastosowań w kuchni, warto mieć ją zawsze pod ręką. Możemy to zrobić, hodując ją w przydomowym ogródku lub w doniczce.
Najpopularniejszym sposobem jest sadzenie jej z dymki. Są to małe cebulki, które od razu możemy zasadzić w ziemi. Bez problemu znajdziemy je w sklepach ogrodniczych. Dowiesz się więcej na ten temat z naszego artykułu: Sadzenie dymki. Jak wyhodować własną cebulę?.
Jednak skąd możemy mieć pewność, że warzywo jest już gotowe do zbioru?
Cebula jest gotowa do zbioru, kiedy ponad połowa szczypioru (około 70-80 procent) jest złamana. Warto zwrócić uwagę, aby 3 lub 4 liście były jeszcze w kolorze zielonym. Zwlekanie z jej wyrwaniem spowoduje skrócenie możliwego okresu jej przechowywania. Najlepiej zrobić to w pogodny dzień, by dać jej możliwość doschnięcia na świeżym powietrzu po zebraniu. Cebulę układamy w skrzyneczkach i przechowujemy w chłodnym oraz suchym pomieszczeniu. Idealnie sprawdzi się tu spiżarnia lub garaż.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl