Kiedy wyrywamy cebulę? Kluczowe są dwa czynniki. Zwróć uwagę na szczypior

Cebula to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Pasuje do większości dań - mięs, makaronów czy zup. Wiele osób decyduje się, by hodować ją w przydomowych ogródkach lub w doniczkach. Jednak często pojawia się wiele pytań związanych z jej uprawą. Kiedy wyrywamy cebulę? Odpowiadamy.

Cebula to warzywo o wielu właściwościach. Nasze babcie i mamy często przypisują jej magiczną moc... i mają rację! Produkt ten powinien zawsze gościć w naszych kuchniach. 

Zobacz wideo Syrop z cebuli łagodzi każdy rodzaj kaszlu

Dlaczego warto jeść cebulę? 

Cebula jest bogata w wiele ważnych składników o właściwościach leczniczych, które zwiększają odporność czy pomagają w oczyszczaniu dróg oddechowych. Zawiera m.in. witaminę C, B6, wapń, potas, żelazo, a także kwercetynę. Przeciwutleniacz ten działa przeciwcukrzycowo, przeciwnowotworowo i obniża ciśnienie krwi. Znajdziemy w niej również związki siarki o działaniu bakteriobójczym czy ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. 

Jak poprawnie zeszklić cebulę?Jak zeszklić cebulę, aby była wyjątkowo smaczna? Dodaj jeden składnik

Wiedząc o jej wyjątkowych właściwościach oraz możliwościach zastosowań w kuchni, warto mieć ją zawsze pod ręką. Możemy to zrobić, hodując ją w przydomowym ogródku lub w doniczce. 

Najpopularniejszym sposobem jest sadzenie jej z dymki. Są to małe cebulki, które od razu możemy zasadzić w ziemi. Bez problemu znajdziemy je w sklepach ogrodniczych. Dowiesz się więcej na ten temat z naszego artykułu: Sadzenie dymki. Jak wyhodować własną cebulę?.

Jednak skąd możemy mieć pewność, że warzywo jest już gotowe do zbioru?

Naleśniki z kurczakiem, szynką i serem siostry AnastazjiNaleśniki z kurczakiem siostry Anastazji. Sekretem jest zielone smarowidło

Kiedy wyrywamy cebulę? Zwróć uwagę na kolor szczypioru

Cebula jest gotowa do zbioru, kiedy ponad połowa szczypioru (około 70-80 procent) jest złamana. Warto zwrócić uwagę, aby 3 lub 4 liście były jeszcze w kolorze zielonym. Zwlekanie z jej wyrwaniem spowoduje skrócenie możliwego okresu jej przechowywania. Najlepiej zrobić to w pogodny dzień, by dać jej możliwość doschnięcia na świeżym powietrzu po zebraniu. Cebulę układamy w skrzyneczkach i przechowujemy w chłodnym oraz suchym pomieszczeniu. Idealnie sprawdzi się tu spiżarnia lub garaż. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: