Kiedy wyrywamy cebulę? Kluczowe są dwa czynniki. Zwróć uwagę na szczypior

Cebula to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Pasuje do większości dań - mięs, makaronów czy zup. Wiele osób decyduje się, by hodować ją w przydomowych ogródkach lub w doniczkach. Jednak często pojawia się wiele pytań związanych z jej uprawą. Kiedy wyrywamy cebulę? Odpowiadamy.

Cebula to warzywo o wielu właściwościach. Nasze babcie i mamy często przypisują jej magiczną moc... i mają rację! Produkt ten powinien zawsze gościć w naszych kuchniach. 

Zobacz wideo Syrop z cebuli łagodzi każdy rodzaj kaszlu

Dlaczego warto jeść cebulę? 

Cebula jest bogata w wiele ważnych składników o właściwościach leczniczych, które zwiększają odporność czy pomagają w oczyszczaniu dróg oddechowych. Zawiera m.in. witaminę C, B6, wapń, potas, żelazo, a także kwercetynę. Przeciwutleniacz ten działa przeciwcukrzycowo, przeciwnowotworowo i obniża ciśnienie krwi. Znajdziemy w niej również związki siarki o działaniu bakteriobójczym czy ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. 

Wiedząc o jej wyjątkowych właściwościach oraz możliwościach zastosowań w kuchni, warto mieć ją zawsze pod ręką. Możemy to zrobić, hodując ją w przydomowym ogródku lub w doniczce. 

Najpopularniejszym sposobem jest sadzenie jej z dymki. Są to małe cebulki, które od razu możemy zasadzić w ziemi. Bez problemu znajdziemy je w sklepach ogrodniczych. Dowiesz się więcej na ten temat z naszego artykułu: Sadzenie dymki. Jak wyhodować własną cebulę?.

Jednak skąd możemy mieć pewność, że warzywo jest już gotowe do zbioru?

Kiedy wyrywamy cebulę? Zwróć uwagę na kolor szczypioru

Cebula jest gotowa do zbioru, kiedy ponad połowa szczypioru (około 70-80 procent) jest złamana. Warto zwrócić uwagę, aby 3 lub 4 liście były jeszcze w kolorze zielonym. Zwlekanie z jej wyrwaniem spowoduje skrócenie możliwego okresu jej przechowywania. Najlepiej zrobić to w pogodny dzień, by dać jej możliwość doschnięcia na świeżym powietrzu po zebraniu. Cebulę układamy w skrzyneczkach i przechowujemy w chłodnym oraz suchym pomieszczeniu. Idealnie sprawdzi się tu spiżarnia lub garaż. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA