Kurki. Przepis na kremowe spaghetti z grzybami w roli głównej. Danie rozpływa się w ustach

Przepis na kurki zaspokoi twój głód na szybkie i kremowe danie. Spaghetti z tymi żółtymi grzybami jest potrawą prostą, ale jednocześnie bardzo aromatyczną. Przygotujesz je w mniej niż pół godziny, a jego smak cię zachwyci.

Odkąd kurki pojawiły się na bazarkach, zastanawiamy się, w jaki sposób je przygotować. Dań z nimi w roli głównej jest mnóstwo. Możemy je podsmażyć z masełkiem i cebulą, dodać do omletu lub zanurzyć w śmietanowym sosie. My dzielimy się niezawodną recepturą na kremowe spaghetti. Dzięki niej przygotujesz najlepsze kurki. Przepis jest prosty i szybki.

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Kurki - przepis. Nie potrzebujesz wielu składników, by przygotować potrawę

Niezbędne produkty:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 200 g kurek,
  • cebula,
  • 100 g śmietany 30 proc.,
  • 80 g serka mascarpone,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy lub oleju roślinnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • tarty parmezan.

Kurki - przepis. Dzięki niemu przygotujesz kremowe spaghetti

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Oczyść też kurki z brudu. Jak to zrobić? Posyp grzyby solą i zalej je wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut i od czasu do czasu mieszaj. Kurki wyjmij i poukładaj na ręczniku papierowym, a brudną wodę wylej. Powtórz czynność jeszcze dwa razy.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być al dente. 
  3. Cebulę zeszklij na maśle i oliwie. Gdy już będzie miękka, dodaj kurki. Smaż do momentu, w którym woda odparuje z grzybów.
  4. Dodaj sól i pieprz oraz dolej śmietanę. Duś przez pięć minut.
  5. Wyłącz palnik i zdejmij patelnię z kuchenki. Do sosu dołóż mascarpone i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Sprawdź też, czy danie jest odpowiednio przyprawione. Jeżeli nie, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  6. Sos wymieszaj z makaronem. 
  7. Spaghetti podawaj posypane startym parmezanem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.