-
Haps
-
Jak przygotować
- Kurki. Przepis na kremowe spaghetti z grzybami w roli głównej. Danie rozpływa się w ustach
Kurki. Przepis na kremowe spaghetti z grzybami w roli głównej. Danie rozpływa się w ustach
Przepis na kurki zaspokoi twój głód na szybkie i kremowe danie. Spaghetti z tymi żółtymi grzybami jest potrawą prostą, ale jednocześnie bardzo aromatyczną. Przygotujesz je w mniej niż pół godziny, a jego smak cię zachwyci.
Odkąd kurki pojawiły się na bazarkach, zastanawiamy się, w jaki sposób je przygotować. Dań z nimi w roli głównej jest mnóstwo. Możemy je podsmażyć z masełkiem i cebulą, dodać do omletu lub zanurzyć w śmietanowym sosie. My dzielimy się niezawodną recepturą na kremowe spaghetti. Dzięki niej przygotujesz najlepsze kurki. Przepis jest prosty i szybki.
Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Kurki - przepis. Nie potrzebujesz wielu składników, by przygotować potrawę
Niezbędne produkty:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 200 g kurek,
- cebula,
- 100 g śmietany 30 proc.,
- 80 g serka mascarpone,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy lub oleju roślinnego,
- sól,
- pieprz,
- tarty parmezan.
Kurki - przepis. Dzięki niemu przygotujesz kremowe spaghetti
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Oczyść też kurki z brudu. Jak to zrobić? Posyp grzyby solą i zalej je wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut i od czasu do czasu mieszaj. Kurki wyjmij i poukładaj na ręczniku papierowym, a brudną wodę wylej. Powtórz czynność jeszcze dwa razy.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być al dente.
- Cebulę zeszklij na maśle i oliwie. Gdy już będzie miękka, dodaj kurki. Smaż do momentu, w którym woda odparuje z grzybów.
- Dodaj sól i pieprz oraz dolej śmietanę. Duś przez pięć minut.
- Wyłącz palnik i zdejmij patelnię z kuchenki. Do sosu dołóż mascarpone i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Sprawdź też, czy danie jest odpowiednio przyprawione. Jeżeli nie, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Sos wymieszaj z makaronem.
- Spaghetti podawaj posypane startym parmezanem.