Pomysł na szybki obiad, czyli jak ugotować fasolkę szparagową, aby nie była włóknista

Kiedy nie mamy ochoty na gotowanie, bądź zwyczajnie brakuje nam czasu w ciągu dnia, najlepiej sprawdzi się pomysł na szybki obiad. Tego typu przepis pozwala na przyrządzenie ciepłego dania w krótkim czasie bez konieczności angażowania wielu naczyń. Przykładem może być fasolka szparagowa. Jak ją ugotować, aby była smaczna i chrupiąca?
Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Fasolka szparagowa do obiadu to świetna propozycja dla wszystkich osób uprawiających sport, a wszystko dzięki temu, że to warzywo jest źródłem białka i wysokiej zawartości błonnika. Co więcej, dostarcza organizmowi wiele witamin. Włączenie jej do diety to świetny pomysł na szybki obiad.

Fasolka szparagowa, idealny dodatek do obiadu nie tylko dla wegetarian

Gotowanie fasolki jest bardzo proste, ale aby była chrupiąca i jędrna należy przestrzegać pewnych zasad. Po pierwsze bardzo ważne jest to kiedy zerwiemy ją z krzaków. Jeśli strączki będą zbyt duże, mogą okazać się łykowate. To samo dotyczy fasolki, która była źle przechowywana, dlatego kupując ją należy zwrócić uwagę na to czy nie jest zwiędnięta. 

Stare strąki również robią się włókniste i niesmaczne. Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolkę szparagową do obiadu, to właśnie teraz jest najlepszy moment, aby ją przyrządzić. 

Składniki:

  • 500 g świeżej fasolki szparagowej,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pomysł na szybki obiad, czyli fasolka szparagowa z bułką tartą. Sposób przygotowania

  1. Odcinamy końcówki fasolki i dokładnie płuczemy ją pod bieżącą wodą. 
  2. Wrzucamy ją do wysokiego garnka i zalewamy wodą tak, by całkowicie zakrywała strączki, dodajemy sól.
  3. Gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy ją. 
  4. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy bułkę tartą i prażymy, nieustannie mieszając, aby nie doprowadzić do jej przypalenia. 
  5. Kiedy bułka uzyska złoty kolor, dodajemy masło i smażymy całość około minuty. Wlewamy smażoną bułkę do fasolki szparagowej i mieszamy, aby pokryła każdy strączek.

Tak przygotowane danie możemy jeść jako dodatek do potraw lub szybki obiad.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.