Fasolka szparagowa do obiadu to świetna propozycja dla wszystkich osób uprawiających sport, a wszystko dzięki temu, że to warzywo jest źródłem białka i wysokiej zawartości błonnika. Co więcej, dostarcza organizmowi wiele witamin. Włączenie jej do diety to świetny pomysł na szybki obiad.
Gotowanie fasolki jest bardzo proste, ale aby była chrupiąca i jędrna należy przestrzegać pewnych zasad. Po pierwsze bardzo ważne jest to kiedy zerwiemy ją z krzaków. Jeśli strączki będą zbyt duże, mogą okazać się łykowate. To samo dotyczy fasolki, która była źle przechowywana, dlatego kupując ją należy zwrócić uwagę na to czy nie jest zwiędnięta.
Stare strąki również robią się włókniste i niesmaczne. Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolkę szparagową do obiadu, to właśnie teraz jest najlepszy moment, aby ją przyrządzić.
Składniki:
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowane danie możemy jeść jako dodatek do potraw lub szybki obiad.