Makaron, cytryna, ser. Lemon pasta podbija TikToka

TikTok to bez wątpienia najszybciej rozwijająca się platforma na świecie. Znajdziemy tam przede wszystkim filmiki humorystyczne, ale porady czy też przepisy także mają tam specjalne miejsce. Viralowy przepis na makaron z cytryną podbija serca tiktokerów, a czy podbije również i nasze?

Emily Mariko to młoda tiktokera, która większy rozgłos zdobyła na platformie TikTok w zeszłym roku. Jej przepis na salmon bowl, czyli łososia z ryżem i sosami stał się hitem, który aktualnie ma ponad 81 milionów wyświetleń. Ludzie oszaleli na punkcie tego dania, a na sklepowych pułkach przez ten przepis zrobiło się pusto.

Przepis z łososiem w roli głównej nie był jedynym tak popularnym przepisem kobiety. Po światowym sukcesie jednego filmiku przyszedł czas na kolejne viralowe potrawy. Każdy przepis tej młodej influencerki ogląda milionowa publiczność, która w swoich domach próbuje odtworzyć proste i smaczne dania.

Dziś na tapet bierzemy popularny przepis na lemon pasta, którego głównym składnikiem jest oczywiście cytryna.

Filmik z tym przepisem ma obecnie ponad 20 milionów wyświetleń, a nagrania z odtworzeniem go ciągle są publikowane. Stał się on tak popularny dzięki swojej prostocie, a także jednemu składnikowi, który wzbudził poruszenie. Mowa tu o cytrynie, która w bardzo oryginalny sposób została w nim wykorzystana. Jak? Możemy zobaczyć to na filmie

Lemon pasta - przepis

Składniki

  • kostka parmezanu,
  • 3 duże cytryny,
  • kostka masła,
  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Parmezan zetrzyjmy na tarce z małymi oczkami i umieśćmy w miseczce. Cytryny umyjmy i przekrójmy na pół. Masło podzielmy na małe kostki.
  2. Nastawmy wodę na makaron i dodajmy do niej łyżkę soli. Gdy zacznie się gotować, umieśćmy w niej makaron i gotujmy od 10 do 13 minut. Aby kluski po ugotowaniu nie przyklejały się do siebie, wypłuczmy je pod zimną wodą lub wymieszajmy je z łyżką oleju.
  3. Makaron umieśćmy w garnku i wyciśnijmy cytryny. Najlepiej, abyśmy przecisnęli je nad sitkiem, w ten sposób do dania nie dostaną się pestki.
  4. Resztki cytryny umieśćmy w garnku, dodajmy masło, przyprawy i czerpak wody, w której gotował się makaron, a następnie wymieszajmy. Dodane do dania użyte wcześniej cytryny nadadzą mu dodatkowego aromatu i smaku.
  5. Gotowy makaron przełóżmy do miski i posypmy parmezanem. Smacznego!

Jeśli chcemy trochę podkręcić smak dania, to do tak przygotowanej podstawy wystarczy dodać trochę warzyw np. pomidorków koktajlowych, pietruszki lub ryby przyrządzonej z sokiem z cytryny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.