Ekspresowy sernik pistacjowy. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zmiksować i gotowe

Sernik pistacjowy to przepis na słodki świąteczny deser lub przysmak do porannej kawy. Przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na ciasteczkowy spód. Efekt? Niebo na talerzu i uczta wszystkich zmysłów.

Więcej przepisów na ciasta i wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych ciast i słodkości niepodzielnie królują serniki. Trudno się dziwić, delikatny, słodki i puszysty efekt zawdzięczamy serowi i pozostałym, kremowym składnikom. Wersja z dodatkiem pistacji nie tylko pięknie się prezentuje, ale i obłędnie smakuje.

Sernik pistacjowy - przepis na spektakularną słodycz

Sernik to jedno z najbardziej lubianych ciast. Niekończąca się liczba wersji i sposobów podania sprawiają, że ten słodki rarytas za każdym razem smakuje nieco inaczej. Przepis z dodatkiem pistacji to prawdziwy hit tegorocznej zimy i świąt. Kluczowe są jednak starannie dobrane składniki. Mowa tu przede wszystkim o serze i dobrej jakości paście pistacjowej. 

Przygotowanie sernika pistacjowego na ciasteczkowym spodzie to przysłowiowa bułka z masłem! Wystarczy przygotować wszystkie składniki i połączyć je w odpowiedniej kolejności. Nic prostszego i zarazem smaczniejszego. Przepis sprawdzi się idealnie na tegoroczne święta - możemy go zrobić dzień wcześniej, a nawet w dzień wigilii - nie zajmie nam to więcej niż 20 minut!

Zobacz wideo Przepis na przepyszny sernik japoński

Przepis sernik pistacjowy na spodzie z herbatników

Składniki: 

  • pół opakowania herbatników petit beurre,
  • pół kostki masła,
  • 750 g sera (krajanki),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g pasty pistacjowej,
  • 120 g śmietanki 30 proc.
  • 100 g drobnego cukru,
  • 5 jajek,
  • 60 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • tabliczka białej czekolady,
  • 20 g śmietany 30 proc. 
  • posiekane pistacje lub płatki suszonej róży. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od pokruszenia herbatników - przydatny okaże się malakser lub duża deska do krojenia i wałek do ciasta. Rozkruszone ciasteczka przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i zalewamy rozpuszczonym masłem. Całość mieszamy i ugniatamy na równy spód - na końcu dociskając. 
  2. Przechodzimy do masy serowej - do dużej miski lub kielicha robota kuchennego przekładamy sery, jajka, pastę pistacjową, śmietankę, cukier i skrobię. Całość dokładnie miksujemy na dużych obrotach, by uzyskać jednolitą konsystencję. 
  3. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasteczkowy spód. 
  4. Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach - ważne by na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu para nada wilgotności naszemu ciastu. 
  5. W rondelku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Tak przygotowaną polewą dekorujemy sernik. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami i skruszonymi płatkami suszonej róży. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA