Jak wyczyścić naczynie żaroodporne i nie zwariować? Wystarczy prosta sztuczka

Zapewne każdemu z nas zdarzyło się nieco za długo piec jedzenie w naczyniu żaroodpornym. Efektem są nieestetyczne czarne plamy i przypalenia. Jeśli wydaje ci się, że naczynie nigdy nie wróci do czasów swojej czystej świetności - jesteś w błędzie. Wystarczy prosty trik z solą lub octem.

Więcej sprawdzonych trików znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ziemniaki pieką się już w piekarniku, a ty masz pół godziny do kolacji. To doskonały moment, żeby nadrobić serialowe zaległości i włączyć choć jeden odcinek. A co, jeśli pół godziny nieco się przedłuży, a ziemniaki będą w piekarniku nieco za długo?

Zapewne skończy się to przypaleniem naczynia żaroodpornego i uciążliwymi, trudnymi do pozbycia się zaciekami. Jeśli tobie też przytrafiła się taka lub podobna sytuacja, nie ma powodu, by schować naczynie w najdalszym możliwym zakamarku szafki. Bardzo łatwo da się je wyczyścić. 

Sól, soda i ocet dobre na wszystko

Kiedy genialne detergenty prosto z reklam nie dają rady brudowi - warto sięgnąć po domowe sposoby. Dobrych pomysłów jest kilka. Co istotne - wcale nie wymagają dużo pracy.

1. Przygotuj mieszankę z wrzątku i kilku łyżeczek sody. Wlej ją do naczynia, a następnie wstaw do piekarnika ustawionego na 200 st. C. na kilka minut. Po upływie tego czasu ostrożnie wylej wodę i umyj naczynie płynem do mycia naczyń,

2. Zrób swój roztwór czyszczący. To prawdziwy pogromca brudu i przypaleń. W szklance octu wymieszaj 4 łyżki soli. Załóż rękawiczki i wyszoruj roztworem naczynie,

3. Przygotuj mieszankę octu i wrzątku w proporcjach 1:1. Zalej nią naczynie i zostaw na godzinę. Po tym czasie zabrudzenia odejdą z łatwością. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: