Warzywa na grilla. Podpowiemy, czym najlepiej zagryźć majówkowe mięsiwo. Jeden z wyborów może zaskoczyć

Na grillu w zasadzie można położyć wszystko. Jednak na pewno nie każde warzywo się do tego nada. Dziś podpowiemy ci, jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej i najsmaczniej. Pieczarki i cukinię już znamy, a co powiesz na pora lub szparagi?

Więcej przepisów na majówkowe (i nie tylko) przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Majówka nieodłącznie kojarzy się z grillem, a grill nieodłącznie kojarzy się z pysznościami. Jednak nie tylko grillowaną karkówką człowiek żyje, a smaczne i aromatyczne mięsiwo warto zagryźć równie smacznymi warzywami z grilla. Tylko co położyć na ruszcie obok kiełbasek? Specjalnie dla ciebie stworzyliśmy listę, która w sezonie grillowym sprawdzi się wyśmienicie i przepysznie.

Warzywa na grilla - jakie sprawdzą się najlepiej?

Jeśli chodzi o grillowe smakołyki, oprócz mięsa wychodzi na przód cukinia. To warzywo wyjątkowo lubi grillowy ruszt i potrzebuje zaledwie kilku minut, by było gotowe. Cukinia lubi się także z marynatami - nie bójmy się "wykąpać" jej razem z karkówką w aromatycznych przyprawach. Wówczas warzywo "odda" więcej płynu i cukinia na grillu będzie jędrna i smakowita. W podobny sposób ugrilluj także paprykę lub bakłażana - dodaj odrobinę oliwy i gruboziarnistej soli.

Pieczarki także wyjątkowo smakują prosto z grilla. Jak je najlepiej przyrządzić? Kąpiel w marynacie to nie jest najlepszy pomysł. Pieczarki najlepiej smakują pokrojone w duże kawałki i lekko osolone tuż przed zdjęciem z rusztu. Taki sposób jest dobry, ponieważ pieczarki zachowają swoje soki, nie będą wysuszone, a soczyste i smakowite. Warto również pamiętać, że pieczarkom nie trzeba dużo czasu, by "doszły" na grillu. 

Szparagi z grilla to prawdziwa pyszność. Jednak nie wolno zapomnieć o ważnej rzeczy - obcięciu końcówek, które są łykowate i zwyczajnie niezjadliwe. Żeby polepszyć smak szparagów z grilla, około 2 godzin przed obróbką namocz je w wodzie z solą i cukrem (tak!). Następnie osusz łodygi, natrzyj je przyprawami lub marynatą i grilluj. Smak fenomenalny.

Kukurydza z grillem kojarzy się średnio, podobnie jak marchewka. Jednak zaufajcie, te warzywa to istny rarytas, który jak nic podkręca smak grillowanych mięs. Zarówno kukuryczę jak i marchewkę warto wcześniej sparzyć we wrzątku, następnie dodać morską sól i położyć na ruszt.

Por na grillu? Jeszcze jak! To popularne warzywo kojarzy się raczej z zupami i bulionami, jednak por z grilla do prawdziwy smakołyk. Nie obieraj go z wierzchnich liści, lekko oprósz solą i połóż na ruszcie. Por potrzebuje czasu. Dopiero kiedy zauważysz, że por z wierchu jest prawie czarny, ostrożnie zdejmij go z grilla i owiń w folię aluminiową. Dalej grilluj przez kilka minut. Będzie w smaku lekko słodki na pół z umami. Wymieszaj go z czosnkiem i posmaruj nim bagietkę. Palce lizać, to mało powiedziane.

Warzywa z rosołu na grillu - zero waste w najlepszym wydaniu. Jeśli nie lubisz marnować jedzenia, a niebawem zapraszasz znajomych na wspólne grillowanie, wykorzystaj warzywa z rosołu lub zupy. Nie musisz ich wcześniej doprawiać, chyba że chcesz im nadać charakteru - wtedy przyda się sól lub marynata. Ważne jest, by warzywa nie były zbyt rozgotowane - wówczas mogą po prostu zsunąć się z rusztu i wpaść do żaru. Szczególnie polecam grillowanego selera z oliwą i ziołami prowansalskimi - palce lizać.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA